Каримански каза как токът ще поевтинее

„Има такъв народ“ подготвят промени в Закона за енергетиката

Каримански каза как токът ще поевтинее | StandartNews.com

„Има такъв народ“ подготвят промени в Закона за енергетиката, като целта е да се регулира скъпия ток за бизнеса и бита. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ депутатът от партията на Слави Трифонов Любомир Каримански.

Според него наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата се явява като временна мярка.

Той уточни, че с предложените днес промени държавата и бизнесът ще си поделят тежестта за скъпата електроенергия – сумата за компенсация ще бъде увеличена, но от нея ще се възползват само засегнатите предприемачи.

ИТН предлагат намаляване на технологичните разходи на мрежовите оператори чрез закупуване на електрическа енергия от обществения доставчик.

„Имаме едни технологични разходи на всеки един мрежови доставчик. В момента вместо тези цени да бъдат плащани на свободния пазар, този разход ще бъде плащан от регулирания пазар, за да бъде компенсиран бизнеса“, обясни той.

Каримански посочи, че се предвижда фонд, който да дава стабилност на българската енергетика и който да генерира средства по справедлив начин.

"В този фонд искаме да ориентираме всички онези свръхпечалби на производителите и те да бъдат разпределени на един по-справедлив принцип, така че цената за крайния потребител да няма този натиск“, допълни той.

Депутатът заяви, че една от първите задачи на парламентарната енергийна комисия ще бъде съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай