Караянчева зове ВМРО да мислят за приемливи идеи

Защото предложенията, които имат могат да бъдат приемливи и неприемливи

Караянчева зове ВМРО да мислят за приемливи идеи | StandartNews.com

На 25 август стартираха консултациите за свикване на Велико народно събрание, което да приеме изцяло нова конституция. Управляващите получиха подкрепата от партньорите си от ВМРО и НФСБ, и така събират 116 души от нужните 120 за начало на процедура за ВНС и нов основен закон.

От ВМРО поставиха условия, но предстои да направят изводи и предложения, които ГЕРБ ще изслушат отново. Този проект беше покана за разговори и те започнаха. Миналата седмица много хора се изказаха по това, което ние предложихме, то разбира се не е най-доброто. Това каза в Сутрешния блок на БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Надявам се колегите от ВМРО да размислят, защото предложенията, които имат могат да бъдат приемливи и неприемливи. Но каква е цената? Цената е да имаме нова Конституция, върху която да работим", призова Караянчева.

"След като съберем 120 подписа, за да направим своето предложение за нова Конституция, ще продължим да разговаряме с групите, има много групи, които ще имат предложения. Този проект ще е основа за нова конституция. Тези 400 човека ще бъдат избрани да работят по цяла конституция, а не за определени глави", каза още тя.

"Нека съберем подписите и тогава в тези от 2 до 5 месеца, в които може да се дебатира да се правят предложения. Ние още не сме изчистили процедурата. Дали ще минава през правна комисия, дали ще минава през нова комисия. Призовавам колегите - нека преосмислят решението си. Те имат политическата воля. Да, имаме проект, той не е съвършен, никога не сме казали, че е такъв. Всичко зависи от народните представители", каза председателят на НС.

"Този проект е начало, това няма да е краен проект, който ще гласуваме с решението за свикване на ВНС. Това е просто първата стъпка, за да може да се инициира този разговор. Това не е нашата конституция или крайния вариант. На нас не ни е необходимо да си познаваме, че това е нещо, направено от ГЕРБ. Това трябва да бъде направено от всички парламентарно представени партии.

Провели сме разговори с коалиционните партньори, очакваме разговори с независимите представители. ДПС не са решили дали да влязат в този разговор, БСП нямат желание, но пък има отделни народни представители, които могат да подкрепят предложението. Има отделни народни представители, които в частни разговори са заявили подкрепа, обясни Караянчева.

До 2 септември предстоят още разговори. "Воля" искат да преосмислят позицията си, за да могат на 2 сутринта да я заявят. Не съм говорила с колеги от ДПС, г-жа Дариткова се е чула с техния председател, нямаме дата за разговор с тях, очакваме да заявят позиция", каза още Караянчева.

"В определени позиции имаме припокриване в определени политики с ДПС. В пленарна зала сме гласували по един и същи начин, но не могат да ни обвинят в тайни заговори", каза тя.

"За мен най-важно е какво показваме като резултати. Мислите ли, че ако бяхме с ДПС, хората в смесените региони щяха да ни повярват. Къде са резултатите на "Да, България" и на някои от партньорите, на БСП. Има региони, където БСП дори не издигат кандидати, а издигат кандидати на ДСП. Не можеш да бъдеш политик само във Фейсбук, трябва да бъдеш на терен, тогава се виждат нещата", каза още председателят на НС.

"Какво ще спечели държавата от избори? Кой е най-подготвен за избори? ГЕРБ. От 12 години съм член на тази партия, знам, че структурите са в кондиция. Събирането преди няколко седмици показа силата на партията. Социологическите проучвания показват предимство на ГЕРБ. Ние имаме важна задача - имаме здраве, социален, икономически проблем в лицето на COVID-19. Премиерът предложи да вкараме проект за нова конституция. Той го предложи като член на партията, не като премиер. Г-н Радев много не чете конституцията. Искаме на 2 септември да имаме 120 подписа, за да може да не губим време. Никога не сме седели на власт на всяка цена. Трудно е на най-големите критици да признаят, че за 3 години се случиха хубави неща. Притесняваме се, че няма да има парламент", каза тя.

"Не бива президентът да е толкова остър политически. Това е негов избор. Да стоиш на "Дондуков" и да живееш в Бояна не те прави президент", каза Караянчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай