Караянчева към Радев: Подкопавате доверието в изборите

При отварянето за промени на Изборния кодекс помислете за различни варианти, които да гарантират прозрачни избори, препоръча президентът

Караянчева към Радев: Подкопавате доверието в изборите | StandartNews.com

В последно време се насажда недоверие сред гражданите, че изборите ще бъдат манипулирани. Вие също имате вина за това, госдподин президент. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата на ГЕРБ с Румен Радев. Освен Караянчева, при Радев са вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на ГЕРБ Даниела Дариткова, вицепрезидентът Илияна Йотова и др.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова: Не воюваме с президента

Всички се опитват да се упражняват по изборния кодекс. Говори се за подмяна на бюлетини, на протоколи. Това отдавна го няма, посочи Караянчева. Всяка партия има участие в организацията и ръководството на съответната комисия, има право на представител, на наблюдатели, на застъпници, може да се направи паралелно преброяване. Така че сме постигнали много в изборния процес, каза Караянчева.

Всички граждани трябва да имат право да дадат своя глас, независимо къде живеят. А ако изборната машина се развали, попита Караянчева.

Не приемам, че се организира подобно нещо по моя вина, каза Радев. Той заяви, че кани на среща всички партии, дори и новите. Конституцията се основава на принципите на плурализма, да уважаваме този принцип, каза държавният глава.

Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава с мерки, които се вземат от властите. И аз се надявам да видя такива мерки, каза Радев.

Той припомни какво е казал Цветан Цветанов - че манипулации съществуват. Трябва да уточните с него какво е имал предвид, посочи Радев. Той уточни, че когато е говорил за легитимност на парламента, е имал предвид следващия, а не сегашния.

Според Дариткова, НОЩ е най-компетентен да определи каква ще е ситуацията на изборите от гледна точка на пандемията.Всеки гражданин трябва да познава действащите закони на страната. Лоша парламентарна практика е изборният кодекс да се променя точно преди избори, каза Дариткова. Тя съобщи, че ГЕРБ има готов законопроект за извънредната обстановка, в който се предвижда възможност да гласуват и хората под карантина, както и тези, окито са в болница. Дава се възможност на ЦИК да предприеме всички противоепидемични мерки по време на гласуването. Така ще отговорим на очакванията да се гарантира здравна сигурност по време на изборите. 

С партията на Цветанов сме опоненти, ако той има нещо предвид - да го сподели, каза още Дариткова.

Оценява се това, че се мисли за здравето на гражданите, отговори Радев. Помолихме здравните власти да има предварително няколко варианта според параметрите на пандемията по време на изборите. Партиите трудно набират наблюдатели, защото не знаят в каква ситуация ще работят, каза Радев. А сега ще е още по-сложно, защото ще работят и с хартия, и с машини, при усложнена здравна обстановка. Трябва да се знае дали ще има план за ваксинация на тези хора, посочи още президентът.

Той препоръча да се помисли и за българите в чужбина, които се сблъскват с огромни проблеми, в някои държави може да има локдаун, училищата да са затворени. Ако България изпрати представители, може да се наложи те да стоят под карантина. Затова се мисли за гласуване по пощата, каза Радев. Да мислим всеобхватно, препоръча той. И призова да не се отхвърлят различни екзотични идеи, а да се помисли върху тях.

Членовете на секционните комисии да имат осигурени от държавата лични предпазни средства, така държавата ще покаже, че мисли за тях, препоръча още Радев.

Няма лош дебат, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Алтернативността е изключително важна, когато имаме различни политически сили, но не и при държавните институции. Не може да бъде организирано гласуване по пощата в рамките на 2 месеца, каза Дончев. Най-лошият вариант е да имаме изборен резултат, който не се приема с доверие от българските граждани, каза още той. Много от правилата в други държави са неприложими у нас, посочи той. Не всички бг граждани имат компютри. Останаха 2 алтернативи - да вкараме потока карантинирани в някакъв часови пояс, но това крие риск за здравето на останалите. Една подвижна секция би могла на ден да обслужва между 35 и 50 адреса, каза още Дончев. И допълни, че екипите в тези секции трябва да са ваксинирани.

Не всички изказани тук идеи са мои, подчерта Радев. Търсим компромис, който трябва да е разумен, допълни той. И попита какво ще правим с бг гражданите зад граница, които са под карантина? Нищо не може да се направи, каза той. Все още има технологично време, изпълнителната власт е доказала, че може да взема бързи решения, каза още президентът. И предупреди, че здравните мерки може да влязат в конфликт с прозрачността на изборите, защото някои достъпници могат да са извън помещенията или на разстояние, от което да не виждат нищо. Изборната администрация трябва да осигури панорамно наблюдение за всички, препоръча още Радев. Той каза, че почти от всички партии, с окито се е срещал, са поискали на наблюдателите да се разреши да снимат с телефоните си. Президентът препоръча да се осигури и медийно равнопоставяне.

Едва ли ще има време за промени в Изборния кодекс, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Абсолютно съм убеден в равнопоставеността на медиите, но трябва да се помисли и за слушателите. Затова е важно да се намери баланс, каза Дончев.

Радев повдигна и въпросът за машинното гласуване, по което още няма яснота. Трябва да направим всичко възможно и да направим всички стъпки, за да подготвим процедурата, каза президентът. Той каза, че е поискал договора за доставка на машините, но още не му е предоставен. Оценката на Конрад Аденауер е, че нашата администрация няма капацитет да управлява този процес, посочи президентът. Трябва така да направим с обучение, че контролът върху целия изборен процес да бъде гарантиран, препоръча още той. Ние изоставаме с комуникацията, защото избирателите трябва да са предупредени много преди процеса, каза още Радев. Не твърдя, че машините са панацея, но те могат да елиминират недействителни бюлетини, както и всякакви машинации за манипулиране на изборите, добави той.

Голямата тема за машинното гласуване са противоепидемиологичните мерки, които трябва да бъдат спазвани от секционните комисии, отговори Дончев.

Дебати предизвика възможността да се снима с телефон по време на изборния процес. Това, което не е забранено, е разрешено, каза Дончев.

Срещата беше важна за повишаване на доверието, каза Радев. И препоръча при отварянето на Изборния кодекс за промени да се повисли за всички възможни варианти, които да гарантират прозрачни избори.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай