Караниколов: Преговорите за F-16 ще са публични

Караниколов: Преговорите за F-16 ще са публични

Караниколов: Преговорите за F-16 ще са публични | StandartNews.com

Парламентът имаше две възможности – или да даде мандат, за да се водят преговори за F-16 , или да прекрати процедурата и след година и половина пак да сме на това положение, което е било вчера. Това коментира в ефира на бТВ икономическият министър Емил Караниколов. Той съобщи, че преговорите ще са публични и призова да имаме вяра на експертите.

Ще преговаряме за доставка на самите самолети, за резервни части, за ремонта, както и за други неща, мисля. Накрая парламентът е органът, който ще одобри договора, бе категоричен Караниколов.

След решението на Върховния административен съд, което отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" ще има недоволни, най-вече от страна на бизнеса, но много неправителствени организации обратно - ще са доволни, коментира другата гореща тема Емил Караниколов. Според него оттук нататък трябва да има широк диалог по отношение на "Пирин" и да се намери най-доброто решение.

"Трудно беше досега да има диалог, при положение, че се чакаше решение на съда, при положение че концесията за "Пирин" е сключена преди около 20 години, при съвсем друг закон за концесиите, допълни още икономическият министър.

Министър Емил Караниколов отговори и на собственика на „Емко” и „Дунарит” Емилиян Гебрев, който преди дни заяви, че за фирмата му няма договори.

"Това, че досега някой е взимал договори от държавната фирма „Кинтекс” за сметка на други частни компании и държавни, това не е проблем на министерството. Преди няколко месеца „Кинтекс” праща писмо до всички фирми в България, тъй като предстоеше сделка, които произвеждат определена продукция. На този въпрос от дружеството „Емко” са отговорили, че те няма да дадат оферта, защото не знаят принципала какво ще направи”, коментира Караниколов. И допълни: Имахме един ангажимент към "Дунанарит" - да не спира, и той работи, даже има договори с "Кинтекс" към трети страни, но собствеността не е ясна и този проблем трябва да се решава напред в годините.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай