Карадайъ: Защо в Брюксел ни ценят, а тук не?

Не сме се оплаквали, това заяви лидерът на ДПС

Карадайъ: Защо в Брюксел ни ценят, а тук не? | StandartNews.com

Не сме се оплаквали. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод информацията, която е предадена на европейските либерали за полицейщина и действия срещу представители на партията при предишната предизборна кампания. В „Панорама” по БНТ той заяви, че тези данни са били огласени и у нас, но въпросът е кой и каква чуваемост има.

„Защо в Брюксел ни ценят, а тук не?”, попита Карадайъ и показа папка с данни за това, че представители на ДПС са принуждавани да подписват предупредителни протоколи. Според лидера на партията, става въпрос за хора, които са обучавали избирателите как да гласуват машинно и са изпълвявали задължения около изборите, защото са част от местната власт.

Мустафа Карадайъ заяви, че случаите са стотици и много хора от партийния апарат на ДПС са подлагани на унижение и проверки от полицията. Той обвини вътрешния министър Бойко Рашков, че не е спазил закона и не е предоставил официална информация по случаите.

"Министър Рашков отказва да отговаря на наши парламентарни въпроси в нарушение на Конституцията. Затова аз заявявам на Бойко Рашков, че България ще има и 46-ти, 47-ми и т.н. Народни събрания, ДПС ще ги има в тях и всеки ще си носи отговорността за закононарушенията. Зад кампанията срещу купения вот цели партийни организации бяха репресирани", подчерта Карадайъ.

"Зад благовидното противодействие срещу купения вот цели партийни структури и цял партиен апарат беше подложен на следене, на унижение, на обиски на домовете, колите, включително на улиците. Партийни офиси бяха заставени да проверяват влизащи и излизащи от тях, след партийни заседания на предизборна кампания бяха привиквани кметове на кметства, местен партиен актив и участници в тези предизборни срещи и бяха разпитвани какво е говорил кандидатът и т.н", разказа Карадайъ.

Председателят на ДПС обясни, че в 46-ото Народно събрание от ДПС чрез механизма на парламентарния контрол са имали питане към Бойко Рашков да им предостави документи за всеки конкретен случай.

"Той ни написа едно писмо, че такива случаи са били 10 200, а напротив, правилникът на НС и Конституцията задължава изпълнителната власт, министрите, Министерския съвет и цялата власт да предоставят всички документи в Народното събрание, когато ги иска народен представител, дори да са държавна или служебна тайна. Той не отговори, той изпрати писмо, не предостави документи", категоричен бе Мустафа Карадайъ.

На тяхно възражение от трибуната на Народното събрание, че Рашков не отговаря на парламентарни въпроси, председателят на НС повторно му е изпратил възражението и стенограмата от заседанието, като повторното изпращане е с дата от 9 август, а питането, по думите на Карадайъ е от 30 юли. До ден-днешен според него отговор няма.

"Санкциите "Магнитски" не могат да се прилагат на територия на ЕС, но в България се съставиха противоконституционно едни черни списъци" - подчерта председателят на ДПС. И се зачуди, дали президентът Румен Радев не е кардиохирург, след като е видял какво има в сърцето на Кирил Петков, който може да е станал министър с канадско гражданство.

"В тази връзка ние се питаме доколко се спазват законите в България, доколко се зачита демокрацията и Конституцията на страната. Президентът Румен Радев призна пред нас по време на една среща, че е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков, но е било важно какво е било в сърцето му. Това е съзнателно нарушение на Конституцията“, подчерта лидерът на ДПС.

Кардайъ допълни, че президентът на АЛДЕ е от ДПС и той се казва Илхан Кючюк, председателят на младите европейски либерали е от ДПС и се казва Антоанета Асенова, зам.-председателят на групата "Обнови Европа" в Европарламента е от групата на ДПС и се казва Искра Михайлова.

"Централният ни съвет прие критерии и процедури за номинации. Тези срокове текат в момента. До 3 октомври трябва да приключат разширените заседания на областните съвети. На 4 октомври очакваме да получим документите и след 5 октомври ще вземем нашите решения," уточни Мустафа Карадайъ по повод изборите за президент и вицепрезидент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай