Карадайъ в Брюксел: Активисти на ДПС бяха следени

Зад санкциите "Магнитски" стои кръгът "Капитал", категоричен е лидерът на ДПС

Карадайъ в Брюксел: Активисти на ДПС бяха следени | StandartNews.com

Движението за права и свободи ще издигне свой кандидат за президент, потвърди в Брюксел председателят на партията Мустафа Карадайъ, който е на посещение в Нидерланция и Белгия. Той даде интервю за БНТ и БНР.

ВИЖ ОЩЕ: АЛДЕ разтревожени от репресиите у нас. Пращат наблюдатели на вота

ДПС потвърди, че няма да подкрепи сегашния президент Румен Радев за втори мандат, защото е разединител и нарушава конституцията, категоричен бе Карадайъ. Партията е приела критерии и процедури за номиниране на собствен кандидат. Крайният срок за подаване на номинациите е 3 октомври.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ в Брюксел. Делегация на АЛДЕ следи вота на 14 ноември

"На 4 октомври трябва да получим всички документи в централата и след 5 октомври ще започнем да работим по тази тема и ще вземем съответните решения в законоустановените срокове", каза лидерът на ДПС.

ВИЖ ОЩЕ: Мустафа Карадайъ със знакови срещи в Хага и в Брюксел

Карадайъ е запознал представители на евроинституциите с полицейщината и репресиите по време на предизборната кампания за вота на 11 юли. Според него, под претекста да бъде бъде преборен купеният вот, е бил оказан натиск на ромите. Едва 5-6 процента от тях са гласували през юли, докато на изборите през април са гласували 50-60 процента.

"Под благовидната завеса "борба с купения вот". Борбата с купения вот и върховенството на правото не може да бъде за сметка на нарушаването на гражданските права! От друга страна, имаше нарушаване и на човешки права, и на политически права! Говоря за активисти на ДПС, които бяха следени; активисти и ръководители на партията, които бяха принуждавани да подписват протоколи, че няма да раздават рекламни материали и няма да провеждат обучителна кампания как да гласуват гражданите машинно, а се прилагаше за първи път машинно гласуване. Бяха следени, бяха претърсвани на улицата...", заяви Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС представи в институциите в Брюксел позицията на партията, че американските санкции по закона "Магнитски", наложени на бившия депутат от ДСП Делян Пеевски, не се основават на конкретни факти, а са организирани от определена група.

"В Брюксел ми споделиха, че с учудване разбират прецедента, че за първи път на територията на ЕС, в България, се прилагат санкции на трети държави в рамките на ЕС, като има регламент за това, че екстериториално санкции не могат да се прилагат", каза лидерът на ДПС. И допълни, че "Обнови Европа" е приела позицията на ДПС:

"За екстериториалното прилагане на "Магнитски" на територията на ЕС, еднозначно се приема, че това е нарушение на европейски регламенти, а от наша страна ние потвърдихме, че това е в нарушение и на Конституцията, и на законите на Република България".

"Борба с корупцията трябва да се води и ние абсолютно категорично сме на тази позиция. Но, успоредно с това, борбата с корупцията не може да се води с незаконни и противоконституционни методи! Но кога има корупция? Когато има установени факти от съда", категоричен бе Мустафа Карадайъ. Той заяви, че "зад санкциите стои кръгът "Капитал" - медийният монополист на мейнстрийма, изградил публичния образ на Бойко Борисов през 2007-2009 година, а сега - и на Кирил Петков, който още не е представил убедително доказателство, че няма друго гражданство и е станал министър в нарушение на Конституцията и на Асен Василев, който съставя черни списъци незаконно в България".

"Говоря за групата "Капитал" с представител Иво Прокопиев. Тази организирана олигархично-медийно-НПО-група в България много е ясно как действа в последните години срещу Движението за права и свободи. Аз съм категоричен, че господин Пеевски, ако не беше приятел на ДПС, нямаше да има този изграден образ", коментира още Карадайъ.

Лидерът на ДПС е водил разговори и за Плана за устойчивост и развитие, който България все още не е предала в Европейската комисия

"Някои държави стигнаха до 20 и над 20% на реализация на своите планове, докато в България още не сме си подали фиша", каза Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС съобщи, че председателят на правната комисия в ЕП е изявил желание делегация от Европарламента да дойде в София, за да наблюдава изборите през ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай