Карадайъ: Ще работим за доходите. Скоро ще преосмислим бедността

Искаме възстановяване на нормалността в политиката, каза лидерът на ДПС

Карадайъ: Ще работим за доходите. Скоро ще преосмислим бедността | StandartNews.com

Хората очакват от нас решения, които да повлияят положително върху техните доходи, стандарт и сигурност. Работодателите очакват да направим държавата и институциите й техен партньор. ДПС ще дадем своя принос за реализация на тези очаквания. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ПГ на Движението, прочетена от него при откриването на 47-ото НС.

Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения, ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, категоричен бе Карадайъ.

"47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. Ако нещо отличава 47-ото Народно събрание от предишните, то е безусловната отговорност, с която сме натоварени от избирателите. Да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Всички избиратели категорично искат точно това. Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните проблеми, се занимават със себе си. Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза, но не дадоха властта на нито една партия. Избирателите задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за национални приоритети", заяви още Карадайъ.

"На старта на 47-ия парламент няма да сме политически коректни, ако не направим анализ на изборния процес. Тази година проведохме 3 парламентарни избора, като два от тях по нова изборна технология", припомни Мустафа Карадайъ.

По думите му анализът на изборите през юли и ноември показва, че ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машините.

"Специално място трябва да отделим на организацията на изборния процес. Два от тези три избора, бяха организирани от служебни кабинети", коментира Карадайъ.

Лидерът на ДПС отчете, че натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър и при двата последни избора, са минали всякакви граници. "Под лозунга борба с купения вот, бяха извършени престъпления против гражданските и политическите права на българските граждани", коментира Мустафа Карадайъ. И заяви: „От много време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно!”

В изборните секции влязоха полицаи. Това е забранено от закона. Законът бе погазен. Къде бяха органите, призвани да управляват изборния процес – ЦИК, РИК? Мълчат, каза Карадайъ. И заяви: „ЦИК създаде ли сигурност? ЦИК не може да убеди избирателите, че всички действителни гласове са отчетени. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове. Няма да оставим нито един случай на престъпление и нарушение ненаказан. Хората ни казваха, че това напомня онези мракобесни  времена от преди 1989 г.”

"Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Как ние от ДПС разбираме това? На първо място да се възстанови диалогът между политическите субекти и между институциите и когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната", каза още Карадайъ. Според него политическата криза трябва да се реши със съставянето на редовен кабинет.

Мустафа Карадайъ обърна внимание, че България фатално закъснява с Плана за възстановяване.

България е изправена пред безпрецедентна комбинация от кризи – политическа, икономическа, социална, здравна. България фатално закъснява с Плана за развитие. Съвсем скоро всички ще преосмислим значението на думата бедност. Предупреждаваме, че нито една от кризите няма да се реши, докато не се реши здравната, категоричен бе Карадайъ. И подчерта, че само за последните 3 месеца Българя загуби повече хора отколкото по време на втората световна война.

Всички трябва да се обединим около план за излизане от кризите. Време е България да си напише домашното по Плана за възстановяване, по оперативните програми и държавния бюджет съобразен с тях, категоричен бе Карадайъ.

 

Всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай