Карадайъ: Отиде си голям политик и либерал

Почина председателят на партията АЛДЕ Ханс ван Баален.

Карадайъ: Отиде си голям политик и либерал | StandartNews.com

С дълбоко прискърбие приех лошата вест за смъртта на председателя на партията АЛДЕ Ханс ван Баален. Либералната общност загуби един истински либерал, либерал по душа. Това написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във Фейсбук.

"В лицето на Ханс Движението за права и свободи винаги срещаше подкрепа и разбиране. Той беше не само наш партньор, но и наш приятел, както и голям приятел на България.

От името на Движението за права и свободи и от мое име изразявам своите искрени съболезнованования към неговите близки и семейство", написа още той.

60-годишният ван Бален бе представител на десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на нидерландския премиер Марк Рюте.

Hans van Baalen

Кой е Ханс ван Баален

С Ханс ван Баален, ние не само загубихме голям либерал, но и велик европеец. Но дори и тази му характеристика не достига: Ханс ван Баален беше гражданин на света, който не само се грижеше за единството на Европа, но и се бореше за насърчаване на взаимното разбирателство на всички хора по света, написаха часове след смъртта му от Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Като президент на международната федерация на либералните партии "Либерален интернационал" (2009-2014 г.), Ханс ван Баален неотменно се застъпваше за това либералите на всички континенти да обединят сили, за да се борят смело за свободата заедно, където гражданските свободи са все по-силно под натиск. Заради определящата му роля и постижения в Либералния интернационал, Ханс ван Баален бе назначен за почетен президент в края на мандата си.

По време на почетното си представителство той спомогна да се оформи визията на „Либерале интернационал“.

Ханс ван Баален започва своята политическа кариера в холандската VVD през 1999 г. , а от 2009 г. ръководи делегацията на VVD в Европейския парламент. Като евродепутат Ханс ван Бален активно се застъпваше за европейска външна политика, която активно оформя световната политика. В годините на нестабилност на външните граници на Европа, анексирането на Крим и Руската интервенция в Източна Украйна, Ханс ван Бален пое водещата роля в Европейския парламент да изпрати силно послание в Кремъл и да работи ефективно с Европейската комисия и Европейския съвет за налагане на  санкции срещу Русия. Не се страхуваше да говори срещу несправедливости и се изправи за онези, чиито гласове не бяха чути. Ханс Ван Бален стоеше на страната на украинците, грузинците, молдовците и другите граждани, застрашени от Русия на Путин. През 2015 г. Русия му наложи забрана за влизане.

За да се засилят либералите в една все по-поляризирана Европа, Ханс ван Бален пое председателството на Европейската либерална партия ALDE през 2014 г. По онова време той вече бе постоянен компас в бурното време, един от великите либерали на нашето време. Под негово ръководство, ALDE нараства още по-силно с нови Членове от Испания, Франция, Полша и много други държави-членки на ЕС.

Приключваше всяко от най-големите си публични изказвания с фразата, "Да вървим напред заедно!".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай