Карадайъ: Хората искат от нас незабавни действия

Ще предложим мерки в подкрепа за бизнеса при разглеждането на бюджета за 2022 г., казва лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в специално интервю за "Стандарт"

Карадайъ: Хората искат от нас незабавни действия | StandartNews.com
  • Ще предложим мерки в подкрепа за бизнеса при разглеждането на бюджета за 2022 г., казва лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в специално интервю за "Стандарт"
  • Когато стана въпрос за живота и здравето на нацията, не може да има управляващи и опозиция
  • Толерантността и заедността са силата на ДПС
  • И управлението на ГЕРБ започна със самодостатъчност, самонадеяност и самодейност
  • Нужен ни е диалог и възстановяване на държавността
  • ДПС ще бъде домакин на конгреса на световните либерали. Това е огромно признание

- Г-н Карадайъ, на 4 януари 2022 г. ДПС стана на 32 години. Как се промени партията в този период?

- Днес е много модерно да се говори за промяна. Но истината е, че промяната в България започна преди 32 години със създаването на ДПС. Още тогава ние казахме НЕ на реваншизма, омразата и разделението.И избрахме пътя на заедността, на демокрацията, на толерантността.За 32 години доказахме, че в най-трудните за България моменти именно нашата отговорност и експертиза дават верните решения, а опитът ни се цени високо в Европа. Днес имаме талантливи и образовани млади политици, достойни наследници на основателите на ДПС и на заветите на предците ни.

- Кои от уроците на създателя на ДПС, почетния председател д-р Ахмед Доган, са най-важни за Движението днес?

- Толерантността и силата на заедността. Съчетаващи в себе си мъдростта на опита и енергията на младостта, днес имаме самочувствието да кажем: Ние сме ДПС - силата на заедността!

- Каква е равносметката Ви за изминалата 2021 г.?

- Тежка и трудна година, без действащо Народно събрание и редовно правителство, която ще запомним с кризи и избори.Здравната криза породи икономическа и социална, в края на годината дойде и енергийната. На този фон България сама се въвлече и в политическа криза - три парламентарни избора и разделителни линии в Народното събрание. За съжаление, през 2021 г. продължиха още две кризи - на държавността и на демокрацията.

- Какъв е изходът?

- Възстановяване на диалога, демокрацията и държавността, тоест - на нормалността в политиката.

Днес ни предстои тежката отговорност без отлагане да започнем да решаваме кризите. Избирателите не дадоха власт на нито една партия, с което задължиха парламентарно представените политически сили да търсят максимално съгласие за решаването на кризите. Да възстановят диалога! Със старта и на 47-то НС и на новото правителство обаче видяхме обратното на диалог. Нищо ново под слънцето. Така започна и управлението на ГЕРБ – самодостатъчност, самонадеяност и самодейност в името на... същото, което се прокламира и днес.

- При старта на новия политически сезон направихте паралел между ГЕРБ и новите партии, формирали мнозинство и правителство. Защо?

- Новите “тинк-танк” проекти, които се появиха в полето на политиката, за сметка на политическите партии, се внедриха като заявка за новите месии - с лозунги като промяна, справедливост, морал, върховенство на закона, борба с корупцията и т.н. Така се появи и ГЕРБ - със същите лозунги и месианство. Когато говорим за справедливост, морал и върховенство на закона, нека първо самите ние да даваме личен пример като спазваме Конституцията и законите на страната.

- Как ДПС вижда възстановяването на нормалността в политиката, при положение, че е опозиция в 47-ото НС, а т.нар. партии на промяната продължават да се заричат да държат Движението в изолация?

- ДПС е опозиция. Но винаги сме подчертавали, че когато става дума за живота и здравето на нацията за нас няма управляващи и опозиция. Не случайно предложихме по мерките за справяне с Ковид-кризата да няма подобно деление. Но в момента не съществува дори идея за това. А следващата вълна вече чука на вратата и ние трябва да сме много отговорни към хората. Те очакват от нас действия, които да им помогнат да опазят живота и здравето си, да преживеят изключително тежката в икономически и социален план зима.

Както се видя при актуализацията на бюджета за 2021 г., работещите решения в полза на бизнеса, семействата и пенсионерите, бяха предложени от ДПС. Възрастните хора имаха три месеца по 120 лв. добавка, а и медиците, туристическият бранш, транспортът, общините, университетите получиха допълнителни средства.

- Енергийната криза се разраства. Адекватни ли са действията на правителството в подкрепа на бизнеса?

- Не подкрепихме налагането на мораториума върху цените на тока и парното, защото той противоречи на закона. А и тези, които не се отопляват с парно, плащат за парното на софиянци. Както се видя вече има сериозни последствия и за бизнеса. Отказаха да ни чуят, но, уви, отново се оказахме прави.

Бизнесът поиска среща с правителството, получи разговор с държавния глава. Ето затова казваме, че стабилизирането на политическия процес изисква осъзнато и практическо разделение на властите, възстановяване на парламентаризма, демокрацията и държавността. Решенията за излизане от кризите предполагат усилията на цялата нация и използването на всички ресурси и възможности. Има законови възможности да се помогне сега и веднага на бизнеса.

- За компаниите това е най-важният въпрос. Какви са те?

- Европейката комисия ни предостави един прекрасен инструментариум от 44 страници как ние не просто краткосрочно да реагираме на увеличените цени на тока, но и как в средносрочен план - 6 месеца, една година, да реформираме нашите системи и да направим инвестиции с парите от Плана за възстановяване и от националните програми, така че да се стабилизираме. В момента ние като държава сме извън този процес. И ДПС е притеснена от това.

- От тази гледна точка какви ще са приоритетите на ДПС за 2022 г. и конкретно в зимната сесия на 47-ото НС?

- Инфлацията с всеки изминал ден води до обедняване на хората. Бизнесът изнемогва и все по-често се говори за фалити. Затова България има нужда в най-кратки срокове да си напише домашното по Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми, както и държавния бюджет, съобразен с тях.

Кабинетът обяви внасяне на бюджета за 2022 г. до края на месеца. Ще го разгледаме много внимателно и в хода на дискусията ще направим своите експертни предложения за защита на хората и подкрепа на бизнеса.

Българските граждани очакват от нас решения, които да повлияят положително върху техните доходи, стандарт на живот и сигурност.

Българските работодатели очакват да направим държавата и нейните институции техен партньор.Европейските и натовските партньори очакват да бъдем предвидим и лоялен съюзник. И ДПС ще даде своя принос за реализация на тези очаквания. Ще дадем своя принос в подкрепа на благосъстоянието на гражданите.

- Според Вас кога реално ще видим резултат от Плана за възстановяване?

- Няма да е в първите 6 месеца на 2022 г. Изтече първата година от новия планов период 2021 - 2027. И докато други държави вече започнаха да си реализират оперативните програми, докато си получиха авансите от плановете за възстановяване и техните икономики вървят нагоре въпреки инфлацията, България тъпче на едно място.

Партиите у нас не последваха призива на ДПС  през 2020 г. да направим програмно и експертно правителство, когато трябваше да се реши този проблем. Към днешна дата разбираме, че служебният кабинет абсолютно нищо не е свършил. Положени са били някакви усилия, но крайно недостатъчни.

Очевидно има недоверие от европейските институции и тепърва ще разберем дали това ще се задълбочи. Планът за възстановяване е финансов ресурс, който гарантира не само възстановяването от ковид-кризата, но и бъдещия растеж и трансформация на икономиката.

- Атаките срещу народния представител от ДПС Делян Пеевски заради закона "Магнитски" продължават. Какъв ще бъде отговорът на Движението?

- Вотът на българите, особено във Велико Търново, ясно показа, че за тях заклинанията и омразата нямат място в политиката. Няма нито едно доказателство срещу г-н Пеевски.

Нещо повече - по време на 45-ото и 46-ото НС ДПС отправи въпроси към служебното правителство по всяка една от точките, споменати в т. нар. акт "Магнитски", който не действа на територията на Европейския съюз, включително и България. Получихме от абсолютно всички министри, включително от служебния премиер, писмени отговори, че г-н Пеевски по никакъв начин не е замесен в тези неща.

Г-н Пеевски е сред най-активните народни представители на ДПС. Неговите законодателни инициативи започнаха още в първите дни на 47-ото НС. 

- Предстои КСНС при президента Румен Радев за българската позиция към Северна Македония. Каква е позицията на ДПС по темата?

- Интеграцията на Западните Балкани и членството в НАТО и ЕС е приоритет за ДПС още от 90-те години. Българският етнически модел е пример, който може и трябва да бъде утвърждаван и развиван.

Историческият въпрос е важен, но разговорът за миналото не трябва да пречи на разговора за бъдещето.

Интеграцията на Балканите е от стратегически национален интерес за България. За ДПС най-важно е да възстановим доверието.

- През юни ДПС ще бъде домакин на конгреса на световните либерали. Какъв знак е това?

- Това е огромно признание за ДПС, знак за достиженията на партията в национален, регионален и световен план. ДПС се утвърди като универсален защитник на човешките права и свободи. Този висок форум е възможност да се поставят на дневен ред актуалните теми от интерес за целия регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай