Карадайъ гневен! Къде е прокуратурата? Да провери МВР!

Лидерът на ДПС разкри беззакония на изборите

Карадайъ гневен! Къде е прокуратурата? Да провери МВР! | StandartNews.com

Активно мероприятие за оправдаване на някои беззакония, извършени по време на изборите през месец юли и ноември. Така лидерът на ДПС и председател на ПГ на Движението Мустафа Карадайъ определи изслушването в парламента на вътрешния министър Бойко Рашков.

За ваша информация, уважаеми народни представители, да ви кажа, че общините, където структурите на Движението за права и свободи си свършиха работата и обърнаха внимание на хората в неравностойно положение, за да могат да изпълнят задълженията си по Изборния кодекс, а това е и конституционно право на гражданите - да могат да гласуват, бяха подложени на репресии, заяви Карадайъ. Той специално поздрави служителите на Министерството на вътрешните работи за всички законни действия за предотвратяване на порочното явление купен вот.

Ние от ДПС приветстваме и подкрепяме борбата срещу купения вот, който се осъществява на различни избори от различни властимащи, със съдействието на МВР, на база указания на политическите им ръководители, каквито сигнали имаше на изборите и през месец юли, и през ноември - сигнали за купен вот на близки до тогавашната власт. Не сме се занимавали с темата, не е наша работа, но близки до властимащите. Така се случваше и по времето на ГЕРБ и преди това – нищо ново под слънцето, каза Карадайъ.

Г-н Рашков, във ваши изявления по медиите говорите за по над 10 000 регистрирани случаи на всеки от изборите през юли и ноември, от които сигналите до прокуратурата, стигнали до прокуратурата, са съответно по-малко от 100 и 150. Такива са вашите изявления по медиите. Обаче нашият въпрос е и към прокуратурата и бездействията на прокуратурата. Къде е прокуратурата, за да провери за законност на действията на Министерство на вътрешните работи, на полицията за всичките останали над 20 000 случая, за които вие твърдите по медиите? Тук вече прокуратурата наистина трябва да влезе и да провери за законност на действията на полицията, категоричен бе Карадайъ. И продължи: "И вие много добре знаете, че не всички случаи на милиционерщина и произвол са в регистрите. Става дума за произволни и противозаконни лични обиски, претърсвания на жилища и обиски, произволни предупреждения със заставяне да се подписват предупредителни протоколи за деяния, които не са извършвани, което нанася удар върху репутацията на потърпевшите пред обществото и върху демокрацията и държавността.

Никой сигнал не може да служи като основание за незаконни действия на когото и да било, още по-малко на полицията, дори и да получи незаконни политически указания от своя министър, заяви Мустафа Карадайъ. И се обърна към Бойко Рашков: "Вашите политически указания превърнаха деполитизираната полиция в политическа милиция за незаконни действия против политически опоненти и обслужващ персонал на предизборна кампания на властимащите и близки до властта. За сметка на държавността, демокрацията, хуманността, правата и свободите на гражданите.".

Ето цялото изказване на Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС и председател на ПГ на ДПС:

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

От начина, по който се проведе днешното изслушване, ние можем да го оценим като едно активно мероприятие за оправдаване на някои беззакония, извършени по време на изборите през месец юли и ноември.

За ваша информация, уважаеми народни представители, да ви кажа, че общините, където структурите на Движението за права и свободи си свършиха работата и обърнаха внимание на хората в неравностойно положение, за да могат да изпълнят задълженията си по Изборен кодекс, а това е и конституционно право на гражданите - да могат да гласуват, бяха подложени на репресии.

От своя страна бих искал и аз да поздравя служителите на Министерството на вътрешните работи за всички законни действия за предотвратяване на порочното явление купен вот. Ние от ДПС приветстваме и подкрепяме борбата срещу купения вот, който се осъществява на различни избори от различни властимащи, със съдействието на МВР, на база указания на политическите им ръководители, каквито сигнали имаше и на изборите през месец юли и ноември - сигнали за купен вот на близки до тогавашната власт. Не сме се занимавали с темата, не е наша работа, но близки до властимащите.

Така се случваше и по времето на ГЕРБ и преди това – нищо ново под слънцето.

Г-н Рашков, във ваши изявления по медиите говорите за по над 10 000 регистрирани случая на всеки от изборите през юли и ноември, от които сигналите до прокуратурата, стигнали до прокуратурата, са съответно по-малко от 100 и 150. Такива са вашите изявления по медиите.

Нашият въпрос е и към прокуратурата и бездействията на прокуратурата. Къде е прокуратурата, за да провери за законност на действията на Министерство на вътрешните работи, на полицията за всичките останали над 20 000 случая, за които вие твърдите по медиите?

Тук вече прокуратурата наистина трябва да влезе и да провери за законност на действията на полицията. И вие много добре знаете, че не всички случаи на милиционерщина и произвол са в регистрите. Става дума за произволни и противозаконни лични обиски, претърсвания на жилища и обиски, произволни предупреждения със заставяне да се подписват предупредителни протоколи за деяния, които не са извършвани, което нанася удар върху репутацията на потърпевшите пред обществото и върху демокрацията и държавността.

Отношението към уязвимите групи в обществото, като възрастните, болните и хората с увреждания, е мерило за цивилизованост. Милицията нахлу в домовете на тези хора и ги караше да клякат и стават, да се движат и какво ли не. Тоест да ги унижава, да се гаври с честта и достойнството им.

Казвам милицията, защото вашите твърдения, изявления и действия са политически, както преди два дни казахте, и обслужват политически цели.

Но вашите политически указания превърнаха деполитизираната полиция в политическа милиция за незаконни действия против политически опоненти и обслужващ персонал на предизборна кампания на властимащите и близки до властта. За сметка на държавността, демокрацията, хуманността, правата и свободите на гражданите.

Става въпрос за върховенство на правото и спазване на човешките, гражданските и политическите права на българските граждани.

Никой сигнал не може да служи като основание за незаконни действия на когото и да било, още по-малко на полицията, дори и да получи незаконни политически указания от своя министър.

Ние по реда на парламентарния контрол сме поискали от вас всички документи и след анализ на получената информация тя ще стигне и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, след изчерпване на вътрешноправните средства, предвидени в националното законодателство.

Вашето поведение, г-н Рашков, не е по-различно от един ваш предшественик. И той обвиняваше български лекари и издаваше присъди през медиите и от тази трибуна на Народното събрание. Говоря за ранния Цветанов, чиито акции приключиха с наказателни решения от Съда по правата на човека и санкции срещу България.

Още веднъж бих искал да поздравя законните действия за борба срещу купен вот на полицията. От вас разбрахме, че на едните избора са около 100, на другите са около 150. Но вие твърдите, че случаите са над 20 000. Всички онези над 20 000 случая, г-н министър, трябва да бъдат проверени по реда на парламентарния контрол съгласно Конституцията, от Народното събрание, от народните представители и да се предприемат и съответни и законодателни, и съдебни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай