Капон изобличи голям капан с пенсиите

Върви се към съставяне на кабинет

Капон изобличи голям капан с пенсиите | StandartNews.com

„Ние искаме минималното увеличение на най-ниските пенсии да бъде поне 369 лв. Ще ви кажа защо е капан – защото разхвърляно върху всички пенсии става въпрос от 300 лв. пенсиите да станат 341 лв. И забележете – вътре в тези 340 лв. са включени 50-те лева, които са за мярката по COVID", каза Капон в предаването „Лице в лице” по бТВ. И допълни: "Тоест най-ниските пенсии ще се намалят, както каза г-жа Зайкова, която аз много обичам, в джоба, в портмонето ще има 10 лв. по-малко според проекта предложен от служебния кабинет, когато добавим добавката, която беше временна добавка за COVID, а ние виждаме, че все още не сме излезли от ситуацията."

Не искаме да влизаме в капана на служебния кабинет за начина, по който се актуализират пенсиите, категорична бе Мария Капон.

Ние искаме в два етапа това да се случи, но трябва да гарантираме, че сега няма да струва това на бюджета 130 млн., а може да струва 155 млн., ще го изчислим, но минимално трябва да има 70 лв.”, обясни Мария Капон.

Тя беше категорична, че има пари в бюджета за това.

„Ние държим на социалните мерки, които сме обещали. Една от тях е първо, приемаме, че ако е възможно да има това увеличение и на втора стъпка да има преизчисляване. Абсолютно категорично трябва да намалим първо ножицата, защото намалявайки ножицата, някак си обидно е да говорим дали 340 или 369 лв. Нека да се опита някой да живее с 300 лв.

Тук не е въпрос колко е справедливо, тук е въпрос и на човешко отношение, трябва да успеем поне да прекрачим малка част над инфлацията. Ние въобще не можем да достигнем инфлацията и трябва да сме честни. Мисля, че имаме разбиране от ИТН за това, че трябва да направим своите изчисления и ще имаме още една среща”, каза още Мария Капон.

Тя заяви, че вървят към кабинет и е въпрос на преговори за политики.

"Ние провеждаме тези преговори всеки ден. Днес почти е приключила срещата енергетика, утре е земеделие и екология. Вчера имахме изключително важни три теми – социална политика, икономика и бизнес, и финанси. Засега срещите са двустранни с ИТН, които ще поемат отговорността това, което сме чули за съставянето на кабинет. За нас е важно да видим нашите приоритети от „Изправи се БГ! Ние идваме” в рамките на програмата на кабинета", съобщи народният представител.

В правилника на парламента се вижда един много по-засилен парламентарен контрол, допълни Капон.

„Не разрешаваме на министрите за актуални въпроси те да отлагат този въпрос. Народният представител е този, който може да поиска писмено отговора за седмицата, която е. Ние им даваме между 48 и 72 часа те да отговорят на въпроса. Само при болест и при командировка, а не при отпуск, те могат да дадат писмен отговор.

Когато е актуален въпрос, става въпрос за много важен въпрос, който е важен за даден регион или за страната в момента, ако е в отпуск – народният представител има право да реши дали ще получи писмен отговор за седмицата, която е, или ще отложи за една седмица актуалния въпрос. Но това ще е решение на народния представител", обясни промените Мария Капон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай