Какво решиха за мораториума на цените

Замразяват цените на тока, парното и водата до края на март

Какво решиха за мораториума на цените | StandartNews.com

Депутатите решиха приетият в сряда мораториум върху цените на тока, парното и водата да важи от 16 декември до 31 март. Той влиза в сила след обнародването му в "Държавен вестник". Цените се замразяват на нивата към днешна дата, а не както беше прието вчера - на стойностите от 1 януари.

Народните представители отхвърлиха предложението на Рамадан Аталай мораториумът да отпадне, както и идеята на Десислава Атанасова вместо 16 декември, да бъде записана датата 1 януари. Отхвърлени бяха и предложенията на Жечо Станков от ГЕРБ за добавянето на още две точки в решението, с които да се изготви механизъм за компенсация на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

В гласуването участваха всички партии, освен ГЕРБ и ДПС. Преди обаче да се стигне до тези решения, депутатите отново се скараха по темата.

„Не беше отчетено, че има нови цени от юли. Няма как за предходен период”, обясни Петър Куленски от „Продължаваме Промяната”. Заради това от партията поискаха втори шанс за мораториума. Но този път от ГЕРБ възразиха.

„Мъглата се раздуха. Стана ясно, че през тези три месеца те ще мислят за мерки. Аз питам има ли някакво отношение правителството към този въпрос, министър-председателят, министърът на енергетиката? Питам защо поне Лена Бориславова не дойде и да каже каква е тяхната концепция по въпроса. Тези неща не се правят във временна комисия. Те засягат всички български граждани. На второ място – не може така с лека ръка да правим мерки. Виждам как се приемат мораториуми и на следващия ден се променят. Кой ще носи отговорност за тези мерки? Временната комисия? Виждаме и друго – тръгнали сте след БСП. БСП могат да ви докарат само до някакъв фалит. И вчера бяхме обвинени, че едва ли не ние сме измисли мораториума. Слушахме господин Гьоков, слушахме Нинова и предложихме това, което те казват. И вие всички го приехте. После госпожа Лена Бориславова излезе и ви каза, че сте некомпетентни. Днес се предлага друго, което е сходно, но пак не се знае какво ще се прави”, заяви Тома Биков и призова министърът на енергетиката да дойде в Народното събрание и да каже какви мерки смята да предложи правителството.

„Припомням, че правителството е на два дни. Какво искате от министър на два дни? Дайте му време да си влезе в правомощията си напълно и когато се обяснявате, че ще дадете възможност на правителството, наистина го направете”, призова Любомир Каримански от „Има такъв народ”. На ГЕРБ се ядосаха и от БСП.

„Учудвам се на вашата наглост в ситуацията, в която докарахте държавата - бизнесът да не може да си плаща сметките. Вие доведохте държавата до фалит”, заяви председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски. А ДПС заявиха отново позицията си, че  мораториумът създава криза.

„С думата мораториум свалихте държавата до бананова република. Мораториум значи, че си се предал. От тази ситуация има поне 17 изхода още”, смята Рамадан Аталай и обвини депутатите, че са създали криза. Според него Народното събрание не трябва да се занимава с мораториум, а трябва да търси решение със законодателни промени. Спорът в пленарната зала измести фокуса на дебата - от цената на тока към бизнеса на депутатите.

„Който няма участие във ВЕИ, да стане прав”, призова Манол Генов от БСП. След като си седнаха на местата, на ГЕРБ им хрумна нова идея. Със съвет към управляващите.

„След днешния парламентарен ден обявете коледна ваканция, вие решете за колко време. Съберете се след това на Боровец, коалицията, Министерския съвет и прочетете Конституцията, закона за енергетиката, правилника на НС, за да вземете решение как ще управлявате и взимате решения. Свикайте ни отново, когато имате яснота как ще ни управлявате”, предложи Любен Дилов – син.

Депутатите продължиха работата си с обсъждане на правилника, по който ще работят. Появиха се интересни предложения, като например това народните представители да не получават заплатите си по банков път, а в плик. Засегнато беше и предложението за въвеждане на зелен сертификат за депутатите. Тема, която скарва народните представители за пореден път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай