Как сядат депутатите в пленарната зала

Старите депутати са по-малко от новите

Как сядат депутатите в пленарната зала | StandartNews.com

Сериозно обновление в новия парламент. Старите лица в него ще са по-малко от новите: 117 души, които вече за били законодатели и 123-ма, които за първи път имат мандат.47 от новите народни представители са юристи, голям е делът на икономистите и лекарите.

ВИЖ ОЩЕ: Дончев гризна Мая Манолова

Как ще се позиционират парламентарните групи в пленарната зала на 45-ото НС? Кой къде ще седи? В разположението има сериозни промени. Защото по старо парламентарно правило всяка група трябва да има места на първия ред.

ВИЖ ОЩЕ: Народното събрание обратно в старата сграда

Групата на ГЕРБ отива в средата. Тя включва 15 действащи министри и заместник-министри, както и областните управители на Пловдив, Пазарджик и Габрово. Новите депутати са общо 33-ма от 75, съобщи бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: 14 министри с двойна клетва в парламента

Вдясно от тях ще са "Има такъв народ", с които в парламента влизат изцяло нови лица. Сред тях са сценаристите на Слави Трифонов, много юристи, включително експерти от правната дирекция на Народното събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Слави предлага топ юристка за шеф на парламента

Вляво са БСП - повечето депутати са добре познати от миналото и новите лица са рядкост.

До тях са ДПС - обновлението при тях е повече от сериозно - 10 от 30 лица са непознати за публиката.

„Демократична България“ сядат най-вдясно - само трима от всички 27 души в групата имат опит в пленарна зала - Атанас Атанасов, Мартин Димитров и Христо Иванов - от трибуната като министър.

До тях са "Изправи се, мутри вън": Тук бивши са само Мая Манолова, Татяна Дончева и Мария Капон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай