Как политическото блато ражда Перфектната буря

За разлика от коронавируса, за нея ваксина не може да се измисли

Как политическото блато ражда Перфектната буря | StandartNews.com
  • Коронавирусът настани в реанимация честта на Радев и затвори в Ковид-отделение смелостта на Борисов
  • За разлика от коронавируса, за нея ваксина не може да се измисли

Докато брилянтният математик проф. Николай Витанов с променено лице обяснява от сутрин до вечер, че сме на прага на цунамито от коронавирус, което ще ни помете с 2000, 3000, 5000 и повече заразени на ден, злата гад бавно и полека порази политическата ни кръвна система. Прати на командно дишане авторитета на Цвета Караянчева, настани в реанимация честта на Румен Радев и затвори в Ковид-отделение смелостта на Бойко Борисов.
Днес България, която обяви извънредно положение при 10 заразени на ден, агонизира в страховете си от над 1500 позитивни всяка сутрин и общо над 1000 починали. Защото няма

нито политическа воля, нито институционална легитимност
която да въведе каквато и да е спирачка пред турбулентното, дифузно разпространение на смъртоносния вирус. За разлика от лятото, когато PCR си правеха здравите, за да отидат на море в Гърция, сега пред лабораториите се вият опашки от мрачни и кашлящи хора, чиято единствена молитва е да изкарат болестта леко. Леглата в болниците и медиците вече са кът. Въпреки бодряшките данни на просветното ведомство, че в страната има общо около 180 заразени деца и учители, школата под сурдинка си разменят тревожни бройки. А въпросът: няма ли да минем дистанционно, виси като Дамоклев меч без отговор.
На този фон, уж опитният боен пилот Румен Радев научи по трудния начин, че когато навириш носа, самолетът губи тяга и полита стремглаво надолу. Естонският гаф на президента се върна като бумеранг върху достойнството му. Но по-лошото е, че остави върху България зелената храчка на политическа и човешка арогантност.
Дали президентът Радев си е направил един, два или 10 теста преди да отлети за Талин, вече няма особено значение. Конфузната ситуация, в която целият свят разбра, че е върнат от колегата си Керсти Калюлайд, защото в България е имал контакт със заразен, постави въпроса колко изобщо тежи думата на българския държавен глава. Кому беше нужно да спестява информацията, да сложи 33-членна делегация под най-скъпата хотелска карантина и да изложи страната си, знае единствено Радев. Но

последствията от унижението за страната си търпим всички
Още повече, че в опита си да се изкара жертва на "доброжелатели, скроили му активно мероприятие", Радев направи голям жест и още по-голяма беля. Вдигна реномето на горда Естония и днес тя спокойно може да се похвали, че при само 7 заразени на ден няма скрупули да върне у дома дори държавен глава, щом се съмнява, че той спазва мерките. Но превърна домакинството на България по инициативата "Три морета" в грозен скандал, обвинявайки правителството, че едва ли не му скроило коронашапката, защото не искало да има нищо общо с подкрепяна от него инициатива. Как 12-те страни от ЕС, участващи в проекта ще гледат оттук нататък на България и нейното домакинство, предстои да разберем. Но така или иначе си знаем, че фалстартът никога не се наваксва.
И докато Радев прави коронапируети, правителството се гърчи в коронамерки. Ясно е, че те не могат да останат либерални, но НОЩ се оказа с вързани ръце. И то от самия кабинет.
С пламенната си реч за лекарите, които не искат короната от тръни, именият професор Костадин Ангелов накара българите да се смирят и да си останат в домовете по Великден. Но като здравен министър няма думи, с които да ги убеди, че днес маските са задължителни и в офиса, и в градината. Защото едва изрекъл хипотезата, премиерът Борисов го поряза - маски навън, само при струпване на хора. В парка задължително, за колоездачите - не. С нюансите, в опит да угоди на всички, Борисов даде нова искра на замрелия протест.

Енергизирани протестиращи гориха маски
под прозорците му на жълтите павета, обяснявайки че никога и за нищо на света няма да спазват мерките. Те рязко бяха вързани с оставката на кабинета.
Всъщност, безумието, в което всеки прави каквото си иска, без някой да му потърси сметка, се видя още през уикенда. Тогава радетелката на борбата с корупцията в България, крайно лявата Клеър Дейли, се появи в Поморие, за да брани беззаконието - ирландските си сънародници, които отказват да плащат за ток и вода в комплекса "Сънсет Ризорт" в Поморие. Дамата, която твърди, че у нас няма свобода на словото, осъзна грешката си, при това болезнено - когато се срещна с родните медии. Коментарите от тях, както и лавината неудобни въпроси и от репортери, и от кмета, я накараха 40 минути са се крие в един от апартаментите в комплекса. Но така и не успя да избяга от срещата си с микрофоните. А участието й на следващия ден в протеста в София и думите и, че ще се бори докрай за хората на улиците у нас, доказаха само, че гьонсуратлъкът не е български патент.
Абсурдната ситуация, в която коронакризата и политическата агония се сляха, избуя в данните за бюджета. Под красивата обвивка - социален бюджет с приоритет образование и здраве, той предвижда колосални харчове, все едно държавата преживява най-големия разцвет, а не криза. И е на път да се превърне във финансовата мина, заложена за следващия кабинет.
Вместо нов електорат за разтворената кесия, Борисов взе да събира нови врагове
Десните го упрекнаха, че ни вкарва в нова дългова спирала и изчислиха, че борчовете ни към 2023 година ще ударят невижданата сума от близо 40 милиарда. Левите - че с 50-те лева на пенсионерите ще разтвори дупката в хазната, но няма да запуши дефицита в семейните бюджети. Синдикатите се намусиха, че преизчисляването на пенсиите се оказа фейкновина. Бизнесът настръхна след поредното вдигане на минималната заплата и видя нов скандал в предложението да се нагърби с плащане на първите три дни от болничните и с парите за майчинството. Полицаите са бесни, че след псувните по КПП-тата и хулите по площадите, финансовият жест към тях е повече от скромен. Лаборантите, които ден изследват стотици за коронавирус, питат: а ние не сме ли на първа линия...
В опит да се възползва от гнева на гилдиите Корнелия Нинова възкреси мантрата на БСП от зората на демокрацията - правителство в сянка. Имената на алтернативните й министри обаче сериозно притесниха социалистите. Разчетоха го, че просто показва бъдещ екип с министерски мерак. След като усети рамото на ДПС при вота срещу Караянчева, Нинова реши, че е време да се покатери по гърба им. За да трупа рейтинг даже си присвои каузата им, слоган още при евроизборите - За чиста вода и чист въздух. Решил, че номерът със секънд хенда минава, Цветанов пък се изпъчи "Аз ще съм незаобиколимият фактор".
Ясно е, че риба се лови най-лесно в мътна вода. И днес, 5 месеца преди редовните избори, всеки се опитва да прави това. Но политическото блато от корона, интриги, лични и корпоративни интереси лесно ще роди перфектната буря, която може да помете всичко. За разлика от коронавируса, за нея ваксина не може да се измисли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай