Кадиев призна за спестен данък на Божков

Грешката в закона бе неволна, кълне се политикът

Кадиев призна за спестен данък на Божков | StandartNews.com
  • Грешката в закона бе неволна, кълне се политикът
  • Васил Божков ще загуби бизнеса си, каза Кадиев

Георги Кадиев призна, че през декември 2013 г. именно той е внесъл в парламента проектозакона за хазарта, в който се изброяват видовете хазартни игри и сред тях лотарията е пропусната. Така появилата се през следващата година „Национална лотария” на Васил Божков не плаща данъци.

ВИЖ ОЩЕ: Как Кадиев въвежда два режима на облагане за хазарта

Пропускът бе неволен, а не заради корупция или лобизъм, заяви в интервю за бТВ Кадиев, слагайки ръка на сърцето си. Ден по-рано зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев показа в ефира на телевизията проектозакона на Кадиев.

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев се опита да омаловажи грешката си като каза, че щетата за бюджета била малка – не повече от 500 000 лв., защото лотарията на Божков през 2014 г. едва прохождала и по неговите спомени имала само 5 млн. печалба. Така евентуалният 10-процентов данък щял да е 500 000 лв.

През 2014 г. обаче грешката била хваната, но Кадиев не успя да си спомни от кого. Не знам кой я видя, всички я видяхме. Тогава бе управлението на ГЕРБ и я поправихме, разказа Кадиев.

Той хвърли вина и върху Пламен Орешарски, разказвайки случка от 2006 г., когато е бил негов заместник финансов министър, отговарящ за приходната част на бюджета. Виждал съм се с Васил Божков веднъж – през 2006. Тогава внесох законопроект за увеличаване на данъка върху хазарта от 8 на 10 %., проектът мина през Министерски свет и Божков дойде да си говори с мен, върна лентата Георги Кадиев. Той заяви, че е отказал на Божков за променя проекта и бизнесменът отишъл при Пламен Орешарски. Не знам какво са си говорили, но Орешарски ми написа резолюция да се върне старият режим, продължи Кадиев. „Но вече имаше решение на МС, пък и аз отговарях за приходите, не можех да се съглася. Така проектът влезе в Бюджетна комисия на НС. Тогава беше председател Йордан Цонев, който ме попита: Г-н Кадиев, вие какво защитавате – позицията на министъра си или решението на Министерски съвет? Отговорих му: Г-н Цонев, в разкрачено положение съм”, продължи разказа си Кадиев. И заяви: „Няма да забравя какво ми каза Цонев: Ние затова сме тук – да Ви съберем краката”.

След 3-4 месеца все пак бил приет 10-процентовият данък. После ГЕРБ го вдигнали на 15%, колкото е и сега. Днес проблемът си има име – Комисията по хазарта, каза Георги Кадиев. Той сподели, че винаги е имал съмнения, че в нея има хора, „които са пробити”.

Божков ще загуби бизнеса си, категоричен бе политикът. Той заяви, че твърдо стои зад проекта на Валери Симеонов за държавен монопол върху лотарийните игри. Поуката е да се прави честен бизнес, обобщи Кадиев. И каза: „Ако Божков е давал пари на политици, сега те няма да му ги върнат, ще загуби и бизнеса си”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай