Кабинетът спасява бизнеса с поне 4 млрд. лева

Парите ще бъдат използвани за осигуряване и гарантиране на кредити за фирмите

Кабинетът спасява бизнеса с поне 4 млрд. лева | StandartNews.com

Най-бързите и ефикасни мерки бяха приложени в България, докато много държави се лутаха, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. На брифинга бяха представени мерки, които правителството ще приложи за спасяване на икономиката от щетите на епидемията от коронавируса. 

С мигрантите много държави се изправиха пред катастрофа. България продължава да има нула миграция. Моите опоненти го пропускат, но един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа, каза премиерът.

Няма институт, който да каже, че има ваксина или такъв, който да се подпише под гаранцията за бързия тест, подчерта той.

„Ние се водим от основното - да спасим живота на българите и да запазим работата им. Трябва да предприемем мерките сериозно. Единственото правилно и доказано в този момент е социалната изолация, затова създадохме КПП-тата", посочи Борисов.

„Самосъзнанието, дисциплината, контролът е важен. Можеш да излъжеш, но лъжеш само себе си и ставаш преносител на зараза“, добави той.

„360 болници са в готовност, ако не дай Боже, има пандемия. Защо е тази паника? Сега, като започнем в края на месеца да изплащаме по 1000 лева заплатите, да не стане, че са малко. Като нация трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем“, предупреди той.

Бойко Борисов съобщи, че правителството отделя половин милиард лева за увеличаване на разходите за МЗ, МО и МВР. Мерки по отношение на заетостта – отпускат се допълнително 4 млрд. лева ресурс. Заделени са половин милиард, които служат за гаранция за бизнеса. 200 милиона са насочени за потребителски кредити до 1500 лева. Разходи за запазване на работните места за подпомагане на бизнеса по схемата 60/40, ако не уволняват работниците – мисля, че ще минат един милиард лева. Отлагане на плащане на данъци – това прави 600 милиона по-малко в хазната. Ще гласуваме близо 50 милиона лева за най-нуждаещите се пенсионери“, стана ясно от думите му.

Премиерът призова да се отнасяме сериозно към карантината, защото остава само още една мярка – да се забрани на възрастните хора да излизат. Освен това, ако се запази положението до юни при този ръст на разходите, ще е тежко за всички. Зимният туризъм има мазнинка от кувертите около Коледа, проблемът е какво ще правим с летния туризъм. Един по един всички браншове имат заявки. Нека не се поддаваме на паниката. Ако трябва и дълг ще направим, но не виждам защо да задлъжняваме следващото поколение. 2-3 месеца ще потърпим. Всичко сега е спряло и изчаква“, каза той.

„Всички, който в този момент работи е герой, защото благодарение на него икономиката също работи. Ние трябва да запазим тази тъничка нишка. Нужно е единство и търпение“, категоричен е Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай