Кабинетът "Радев"–формула за коалицията след вота

От служебните министри зависи преизбирането на държавния глава

Кабинетът "Радев"–формула за коалицията след вота | StandartNews.com
  • От служебните министри зависи преизбирането на държавния глава
  • Ще се изкуши ли президентът да влезе в обувките на Борисов?

СV-та на  възпитаници от Харвардския университет до МГИМО срещу партийните калинки по ведомствата. Почтеност срещу надменност. Личен авторитет срещу партийна вярност. Този контраст изпъкна в сряда, когато Румен Радев представи служебния кабинет.

Едно различно правителство като втори служебен кабинет на Радев видя България. Не само защото начело на екипа е бригаден генерал от българската армия, а съставът, с изключение на 2 дами, е изцяло мъжки. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални експерти, доказани администратори, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди.

Президентът обясни разнородната палитра с

новия термин "демократично единодействие"

и заяви: "Бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от различни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България.".

Използвайки силата и въздействието на церемониала, Радев представи максимално тежко и тържествено служебния екип, лансирайки го като абсолютен контрапункт на кабинета "Борисов-3”. Залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри, каза премиерът Янев. И подчерта: Не давам напразни обещания. Направи заявка, че за разлика от старите, новите министри по-малко ще говорят, защото имат амбицията повече да действат. Два месеца ни делят от равносметката за това дали са постигнали големите си цели - осветляване на истината за действителното състояние на държавата и наваксване на пропуснато време по Плана за възстановяване и развитие. 

Осем задачи пред правителствения екип на ген. Стефан Янев постави държавният глава.

Първите две бяха генерални. Едната е да се разкрие

истината за състоянието на държавата

при предишното управление. Другата – да се направи крачка към укрепването на държавността.

"Този кабинет трябва да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“, каза президентът Радев, представяйки служебните министри в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Ревизия обаче няма да има. Или поне не в смисъла на водената от Мая Манолова комисия  в краткото 45-о НС. „Нито аз, нито г-н Янев сме говорили за ревизия, установяване на истината – да”, уточни Радев. Щом е казал президентът, ще има осветляване на предишното правителство, дотолкова, доколкото времето ни позволи, допълни служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. И първи предприе стъпка срещу старата власт. Прати в пенсия административния секретар на ведомството Бойко Славчев, който случайно или не е свидетел срещу президентския секретар Пламен Узунов по разследването на променената по негово време обществена поръчка за джиповете на МВР. Тя попадна и в полезрението на ОЛАФ.

Подготовката на изборите е основна задача на всеки служебен кабинет. Затова третата цел, която постави пред министрите си Радев е свързана именно с предсрочния вот:

война на купените гласове

и гарантиране на честни избори. Пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, каза държавният глава. И веднага посочи следващата важна мисия пред назначения от него правителствен екип - да въведе ред в хаоса с ваксинацията. Последвалото тежко мълчание на новия здравен министър д-р Стойчо Кацаров при предаването на властта и отказа му да застане до Костадин Ангелов пред медиите само потвърди думите на Радев. И загатна, че в ресора гордост на ГЕРБ ще има големи промени.

Петата задача е Планът за възстановяване и внасянето му в Европа. Радев каза, че кабинетът на Борисов е абдикирал от задълженията си и е отказал за депозира плана. Затова той възложи на служебните министри не само да го депозират в Брюксел, но и да включат в него петте конкретни проекта, разработени от президентската институция. Икономическият екип на служебното правителство е участвал в работата по тях.

Шестата задача е грижата за хората. "Уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важна за всяко управление", каза Радев, очаквайки от министрите си да продължат и подкрепата за пенсионерите, и финансовото рамо за медиците. И постави следващата цел: "В никакъв случай не отричате труда на експертите".

Президентът заръча на служебните министри още да се придържат към прозрачност и ефективност на управлението. А премиерът Стефан Янев очерта мотото на екипа си: "Почтеност, прозрачност и професионализъм".

Трите П-та, типично по американски,

бяха кристално яркия знак каква е ориентацията на новия кабинет. Те предизвикаха очаквана реакция – козируване от Борисов, мълчание на БСП, овации на протестните партии и дистанцирана гордост на "Има такъв народ". Прекрасен екип, призна експремиерът. Нинова не каза нищо. В свои води, Мая Манолова обиколи ведомствата, за да внася сигналите от комисията по ревизията. А партията на Слави обяви: Върнахме смисъла на републиката, защото съживихме духа на най-висшия й орган - Народното събрание. Запази отдалеченост и не даде оценка на служебния екип. Но обяви, че е постигнала политическата си цел: „да демонтира от власт едноличния режим на Борисов”.

Диалогът и връщането на доверието между граждани и институции ще е голямото изпитание за служебното правителство. Завърши ли мандата си с чест, ще осигури формулата на новата власт в следващото Народно събрание. Ако кабинетът е успешен, "демократичното единодействие" ще събере в едно правителство партиите, които не си говореха в 45-ото НС. И ще стане основа за онази широка коалиция, която хем искат и Нинова и Борисов, хем избягват като дявола тамян. А архитектът й ще е Радев. Това, разбира се, ще му осигури безапелационно преизбиране наесен.

Залитне ли обаче служебният кабинет към популизъм или лично отмъщение, Радев рискува да влезе в обувките на Борисов. Лидерът на ГЕРБ вече загатна, че партията му е готова за протести. Няма да се поколебае да напълни жълтите павета. Нищо чудно и юмрука си да вдигне.         

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай