Кабинетът гледа днес схемата 60:40

1 милиард лева осигурява държавата, за да покрива 60% от заплатите на работниците

Кабинетът гледа днес схемата 60:40 | StandartNews.com

Правителството ще заседава днес, за да приеме схемата за подпомагане на бизнеса, засегнат в най-голяма степен от разпространението на коронавируса у нас. След продължителни преговори с бизнеса и синдикатите се постигна принципно съгласие всички икономически сектори да имат достъп до схемата, при която държавата ще плаща 60 на сто от заплата на работника, ако той не бъде съкратен. 1 милиард лева осигурява държавата, за да покрива 60% от заплатите на работниците в рамките на 3 месеца, ако те не бъдат съкратени. 40%, но и осигуровките ще трябва да покрива работодателят. Предвижда се след одобряването на мярката от кабинета фирмите да кандидатстват пред Агенцията по заетостта, където ще изпращат списъци със засегнатите работници, останали без работа, а НОИ ще превежда средствата по банков път.  

„Първите са тези, чийто бизнес пряко и непосредствено страда от заповедта на здравния министър за въвеждане на карантинни мероприятия, т.е. ресторанти, други заведения, всякакъв тип услуги, които не могат да работят поради приложените мерки. Те получават подкрепа автоматично“, обясни преди дни вицепремиерът Томислав Дончев, припомни БНР.

От схемата ще могат да се възползват и фирмите със спад в продажбите от 20% през март спрямо същия месец на миналата година.

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) обаче не подкрепя мярката. Според изчисленията на Васил Велев на 100 лева разход за работник държавата ще дава 23, а останалите трябва да плати бизнеса:

„За малкия и средния бизнес, които връзват бюджетите месец за месец - това е абсолютно неприложима мярка“, каза Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай