Кабинетът одобри 50 млн. за заплати на медсестрите

Здравният министър ще засили контрола по харченето на средствата

Кабинетът одобри 50 млн. за заплати на медсестрите | StandartNews.com

Повишаваме заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да запазим работните места, особено в отдалечените места, съобщи министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Борисов разпореди на здравният министър Кирил Ананиев да се засили контрола по разпределение на отпуснатите около 50 млн. лв. за заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. „Да не стане така, както имаше сигнали – в някакви болници директорите да ги дадат за ДМС-та ида не стигнат до сестрите. Така че затова го правя публично“, заяви премиерът.

„Това, което поехме като ангажимент, това да е минималната цена – и особено за тези болници, които са труднодостъпни или не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти. Там, където болниците са натоварени, заплатите са доста по-високи. Това е, за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други специалисти по здравни грижи особено в отдалечените места“, посочи Борисов. Той разпореди на Ананиев да се срещне с тях и да им обясни новата методика.

От своя страна, Ананиев посочи, че ще направи справедлива методика за разпределение на разходите за персонал. Това се прави с цел гарантиране на по-добри условия и предпоставки за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите в съответствие с потребностите на населението и правилата за добра медицинска практика.

„С посочената сума ще се увеличат разходите по политика в областта на диагностиката и лечението в бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“, заяви здравният министър. Ананиев посочи, че средствата ще бъдат предоставени като субсидия на болниците.

„Направеният анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите в начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал“, заяви той.

Ананиев посочи, че началните заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще станат 950 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай