Кабинетът буксува в плаващи пясъци

Три резки пропадания досега - Нинова, Караганева, Сиела

Кабинетът буксува в плаващи пясъци | StandartNews.com

 

  • Три резки пропадания досега - Нинова, Караганева, Сиела
  • В парламент 3.0 бъгът Мая е отстранен, а браузерът ГЕРБ - архивиран. Време за диалог и компромис

Два паралелни свята. Единият е излишен. Така продължават да текат преговорите за кабинет, които стартът на 47-ото Народно събрание днес пренесе от партийни централи и кръчми в кулоарите на парламента.

В едната реалност изгарянията от две жестоки огнени трагедии, болезнено напомнят как безхаберието и безотговорността отнемат човешки животи. В другата красиви думи и смели обещания прикриват тайни разговори за кресла и влияние.

В суровата действителност господар е страхът, в политическата - мечтата за власт. От едната страна е ужасът от ковид, криза и сметки ток, парно и храна. От другата - блясъкът в очите за разпределение на блага и ресурси. А по средата? По средата са плаващи пясъци, в които има всичко:

измамно доверие между управлявани и управляващи

партийни писма с политически тайни, тежки обвинения между стари и нови, компромати между бивши и бъдещи.

На фона на зловещите картини от село Рояк и магистрала "Струма" някак неочаквано задружно протекоха едноседмичните онлайн преговори за правителство, родили цели 135 точки на съгласие, които всеки момент ще бъдат разписани в първото по рода си четиристранно коалиционно споразумение. От кого то ще бъде парафирано и в партиите, и в парламента, още не е съвсем ясно.Бодряшкото съобщение за 720 лв. минимална заплата изправи бизнеса на нокти, а смъкването на добавките за пенсия от 120 лева на 60 лв. отклони вниманието от стиснатите ръце за нови вицепремиер по климата и министър на електронното управление. А преобразуването на икономическото ведомство в министерство на икономиката и иновациите получи скептицизъм вместо овации от малките и средни предприятия. Цяла година им бе обещавано вдигане на прага за регистрация по ДДС от 50 на 100 000 лв. А накрая преговорите го отложиха за средата на 2022 г. Евентуално!

Всичко това, съчетано с

неясните механизми за подпомагане на бизнеса

съсипан от зловещите цени на тока, остави горчивия вкус, че съгласието е по-скоро по разместването на агенции и дружества между ведомствата, за да има за всекиго по нещо от властта, отколкото по реалната помощ за хора и компании в кризата.

Колкото повече четирите партии постигаха публично съгласие за преформатиране на властовия ресурс, толкова повече плаващите пясъци край тях се разместваха, заплашвайки да погълнат всяка от тях, ако се отклони от принципите на добрите практики.

Пропаданията си имаха име

Първото бе Корнелия Нинова. Мнозина приеха като виц разкритието на Мария Капон, че соцлидерката се гласи за шеф на парламента. Хитър ход, който съчетан с БСП-министри в новата власт, би послужил на Нинова като индулгенция при новата битка за първия пост в БСП. Но среднощните визити на "Позитано" 20, съчетани със скандалното окръжно в ДСБ за преговорите, разкриха, че забавната амбиция е целенасочен план, който включва всяка от четирите партии във властта да има за една година председател на НС, като ротацията започва именно с Нинова. Кризисната пресконференция, дадена в четвъртък от лидерката в оставка, за да заклейми осветените ходове като лъжи, не даде резултат. Също както не хванаха вяра твърденията, че за министри в преговорите никога не е ставало дума. Накрая, за да има мир и спокойствие между преговарящите партии в председателското кресло на НС седна младият юрист Никола Минчев.

Второто затъване - Ваня Караганева, постави на изпитание най-милото на новия лидер

в парламента "Продължаваме промяната" - честността му.

"Почтената дама", оказала се шампионка по гафове на икономическото министерство, само за една нощ засенчи с размаха си калинките на ГЕРБ. Списъкът с еднолични решения на бившата шефка на ДКК, назначена на важния пост по времето на Петков, се оказа толкова дълъг и интересен, че бързо заинтригува прокуратурата.А обясненията на самата Караганева активираха ГЕРБ, които обвиниха дамата, че е направила скрита приватизация на ВМЗ-Сопот и целия военно-промишлен комплекс. На финала обвиненията в злоупотреби за 100 млн. лв. извадиха на повърхността на  клюкарското блато снимки с жартиери и легенди за запои.

Третото пропадане в плаващите пясъци - Сиела норма, удари Демократична България.

ГЕРБ ловко навързаха конфликт на интереси между компанията с машините за вота, близка до градската седмица, юридическата кантора на Иван Тодоров, брат на шефа на "Сиела" Веселин Тодоров и ДКК. Изваден от зоната си комфорт Иван Тодоров хвърли нова бомба - настоящи политици са работели за кантората му, но... не каза кои.

Всичко това определи багажа, с който днес партиите ще прекрачат прага на новия парламент."Продължаваме промяната" носи на гърба си отговорността, която сама пожела - съставяне на правителство под знака на почтеността. И тъй като проектът е лидерски, успехът му зависи от чистото лице на Кирил Петков и Асен Василев.

В ръцете на БСП е аритметиката

Това са гласовете, без които останалите три т.нар. партии на промяната не могат да съставят правителство. Но Нинова обича и тънките сметки и дебелите уговорки. Затова и в 12 без 5 изненада партньорите си, обявявайки че министри ще се обсъждат след разписване на коалиционно споразумение с конкретни отговорности по месеци, което трябвало да бъде гласувано от пленума на БСП. Тоест най-рано следващия петък.

Има Такъв Народ показа на преговорите експертиза и се дистанцира от скандалите. Но какво ще е финалното решение на Слави Трифонов, ще разберем в 59-тата минута.

Демократична България е в доста деликатна ситуация. И заради скромния брой депутати, и заради новия им коалиционен съюз с БСП. Накъде ще избие всичко това зависи и от поведението им в парламента.

ГЕРБ са ясни. Майсторите на скандала ще са тежката опозиция на всичко и на всеки.

А Възраждане ще запазят неутралитет, залагайки единствено на защитата на интереса на избирателите си. Те имат собствен път, който тепърва започва. И трябва да го извървят възможно най-достойно.

Парламент 3.0 за 2021 г. съществено се отличава от предходните две версии.

Макар хардуерът да е същият, софтуерът е значително променен. Бъгът на емоциите Мая Манолова е отстранен, браузерът ГЕРБ - архивиран. А новите драйвъри "Продължаваме промяната" обещават да подобрят значително скоростта.

Успехът на машината обаче не зависи от захранването на БСП, нито от PowerPoint презентациите на ДБ. А от съвместимостта на програмите. Те трябва да работят едновременно, а не една да бъде изолирана или прескачана. Този път успехът зависи от диалога. И от компромиса.

 

Всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай