Изненада за Нинова. Социалисти успяха да свикат нов пленум

Опозицията иска конгресът да е по-рано, а заместник да заеме мястото на Нинова веднага

Изненада за Нинова. Социалисти успяха да свикат нов пленум | StandartNews.com

Членове на Националния съвет на БСП са събрали 64 подписа за свикване на присъствено заседание, съобщава "24 часа". Те са внесли искането си броени часове след като от "Позитано" 20 разпространиха съобщение, че неприсъствен пленум е одобрил лидерката в оставка Корнелия Нинова да води преговорите за съставяне на правителство, със 103 гласа "за" и 19 "против", взети на подпис.

В искането на 64-мата е разписано, че заседанието на НС ще се проведе присъствено от 14 ч. във вторник. По устав такова може да бъде свикано освен от ръководството и от 1/3 от членовете на пленума, които са 183.

Да се изтегли заседанието на червения конгрес, а дотогава да бъде избран заместник-председател, който да изпълнява функциите на председателя, настояват социалистите от опозицията на Нинова. Те предлагат да бъде избран и нов състав на контактната група, която ще води преговорите за формиране на мнозинство на промяната и дефиниране на приоритетите на ново редовно правителство.

Предлага се още да бъде свикано и Национално съвещание с участието на членовете на Националния съвет, на парламентарната група, на председателите на Общински и Областни съвети на партията, както и на червените кметове.

Конгресът на БСП, на който трябва да бъде приета оставката на Нинова, ще се проведе на 22 януари. Докато конгресът се произнесе по оставката обаче Нинова остава председател на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай