Излишен апокалипсис на думи преди Съвета при Радев

Дължимо и навременно е да се свика този консултативен съвет

Излишен апокалипсис на думи преди Съвета при Радев | StandartNews.com

Твърде много са напоследък апокалиптичните коментари у нас заради напрежението между САЩ и Иран, както и за цялата ситуация в Близкия Изток, което съвпада с Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Р. това коментира пред Нова телевизия Елена Поптодорова.

„Смятам, че е съвсем дължимо и навременно да се свика този консултативен съвет. Най-малкото това показва адекватност на службите. Добре е да се сравнят информациите, които постъпват по различните канали. Оттам насетне да се изработи една обща оценка и за ситуацията, и за рисковете и заплахи. Може би това ще е една полезна стъпка към синхронно говорене на двете институции, което не винаги се получава”, заяви вицепрезидентката на Асоциацията на Атлантическия договор.

„Има много апокалиптични предупреждения в последните дни. Това не е добър знак, който трябва да се следи от взимащите решения. Винаги има рискове, винаги има заплахи. Така сме живели десетилетия. Въпросът е да бъдат оценени правилно и хладнокръвно. Преки заплахи, според мен, няма, но това не е само лично мнение, то стъпва и на експертни оценки. Рискът е до толкова, до колкото настъпва пренареждане на целия регион там. Друг един риск, който ми се иска да маркирам – рискът от т.нар. „домашен тероризъм”. Тероризъм, който се изнася извън пределите на държавите. Имаме такива примери и в Америка, и в Европа”, алармира тя.

„Още не знам дали Солеймани има връзка с атентата в Сарафово. Тогава пренесох физическите доказателства за съпричастие от Канада през Америка до тук”, обяви Поптодорова.

„Има няколко теми, които според мен са важни, но те не са свързани с това, че утре ще полетят ракети към България. Можем да ги видим, ако погледнем малко по-дълго процеса, който се случва в Близкия изток. През последните десетина години напрежението се увеличава. През последната година вече започна да се изчиства противопоставянето между САЩ и Иран. Тук се поставя въпросът какво е участие на Европа и НАТО. Защото вчера Тръмп каза, че иска НАТО да се ангажира в Близкия изток повече. Според мен все повече започва да стои актуално въпроса за разделението между европейската и американската част в НАТО”, заяви бившият външен министър Ивайло Калфин.

„Решението е американско. Надявам се, че там оценяват рисковете. Защо сега е избран моментът е отделен въпрос. Това решение е взето във Вашингтон и не са питани съюзниците в НАТО съгласни ли са тези рискове, които се появяват с неговото ликвидиране, да бъдат поети от страните от НАТО”, обясни той.

„Би било прекрасно ако може Европа да разработи самостоятелна не просто позиция, но и акция. Реалността е много различна. Европа не може да осигури собствена си защита, включително от тази заплаха. Тя е реална и се случва през ден. Ту от Германия, ту от Франция пристигат съобщения за точно такива действия на или самотни, или организирани, но изнесени навън терористи”, обясни Поптодорова.

„Историята на генерал Солеймани е много дълга. Това е един блестящ ум. Блестящ тактик, стратег, информиран много, познаващ целия регион. Командващ няколко държави. Още през октомври е имало среща в Багдад, свикана от него, на която да се планират военни действия срещу обекти на САЩ, за да се провокира американска военна реакция.  Вярно е, че от 12 години той е под пряко наблюдение на САЩ и на Израел. Той не е просто вторият човек в Иран, той владее големи територии”, смята тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай