Изходът е не просто избори, а план за България

От политиците се очаква да намерят формулата на промяната, казва Мария Капон

Изходът е не просто  избори, а план за България | StandartNews.com
  • От политиците се очаква да намерят формулата на промяната, казва Мария Капон

 

Мария Капон е дипломиран икономист със специалност "Продуктов маркетинг" в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Има куп специализации в Германия, Япония, Франция, Великобритания и САЩ. Депутат в 40-о Народно събрание, евродепутат, председател на Единната народна партия. В момента е народен представител в 45-то Народно събрание. "Чърчил спечели Втората Световна Война, след което загуби изборите", коментира пред "Стандарт" капаните за политици Мария Капон.

- Г-жо Капон, наскоро казахте, че вероятността държавата да изпадне в политическа криза е много голяма, какъв е възможният изход от нея?

- Това, което съм ви казала, вече се случва. След като не може да се сформира кабинет, очевидно сме в политическа криза. Възможният изход не са просто нови избори, а ясен модернизационен план за развитието на България, успоредно с разграждането на феодалния модел на управление. Хората остават в тройна криза, когато се очакваше да има решителни мерки.

- Някои политолози смятат, че при предсрочни парламентарни избори е възможно в Народното събрание да влязат още две партии. Какво е мнението ви за парламент със седем партии в него? Подобно раздробяване дали няма да задълбочи кризата?

- Не съм политолог, но не е важен броят политически субекти, а общата представа за развитието на страната. Това е по-важно, защото сме най-бедни, най-болни, на 112-то място по свобода на словото и с ужасяваща корупция. Хората искат промяна и ние знаем как да я им я дадем.

- Вие сте политик, който е свързан и разбира проблемите на бизнеса у нас. Какви законопроекти бихте искали да влязат час по скоро за разглеждане и евентуално одобрение в НС?

- Един път лесни и бързи действия, премахването на печата като идентификация, премахване на синия талон към шофьорските книжки, електронна трудова книжка, и, разбира се, икономика в спешен порядък чрез законодателните промени за подкрепа на бизнеса, самоосигуряващите се лица, като премахване на данък уикенд, премахване на наказателните лихви на НАП в кризата при декларирани задължения, увеличаване прага за регистрация по ДДС от 50 на 200 хил. лева, въвеждане на диференцирани ставки на ДДС, въвеждане на необлагаем минимум и редица други стъпки. Някои от законопроектите вече са разпределени по комисии, за други очаквам реална оценка на въздействие и обществено обсъждане.Визията ми е България да има икономика, базирана на знанието, нисковъглероден отпечатък, да произвежда конкурентноспособни висококачествени продукти, да няма административно бреме, за да могат гражданите да станат по-богати и свободни да мечтаят чрез таланта и труда си.

- Има ли полезен ход което и да е правителство, включително и служебен кабинет, ако хазната наистина е изпразнена?

- Има голяма разлика дали е служебен или редовен кабинет, защото при липсата на Народно събрание не може да се прави актуализация на бюджета за служебния кабинет. А това е най-големият капан, отворен от премиера в оставка в момента: всички помощи, подкрепа за бизнеса, мерки като 60/40, 80/20 и каквото се сетите, включително и 50 лева добавка за всеки пенсионер, са разчетени до края на месец май. А не до края на кризата. Явно за премиера кризата свършва с края на неговия мандат. И нали разбирате какво означава това? Всеки следващ ще бъде обвиняван, че е предизвикал спирането на финансирането и подкрепата, въпреки че всъщност Борисов се подиграва на политически сили и президента Радев. И под тази надслов ще мине предизборната кампания и ще се отрази на самите резултати от изборите. Аз знам какво трябва да се направи, но решението е в ръцете на държавния глава.

- Как може да се осъществи дълбоката промяна в държавата, защото изглежда, че има нагласа за промяна, но в главите на хората тя е доста различни представи и измерения?

- Винаги е така и именно затова делегират своите права на политическо представителство. От политиците се очаква да намерят формулата на промяната, ако искат да са не просто лидери, а държавници. В противен случай, непрекъснато ще хвърлят мандата обратно към гражданите с надеждата те да им дадат решение. Надали в здравна и икономическа криза някой очаква да се занимаваме единствено и само с Изборен кодекс и закон за политическите партии? Сериозните политици биват назначени и получават доверие, за да направят реформи, да взимат решения, да лидерстват процеси, а не да се оплакват, че някой не ги харесва достатъчно. Чърчил спечели Втората Световна Война, след което загуби изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай