Изборите трябва да са две в едно

Очаквам под 40 процента избирателна активност, казва, проф. Огнян Герджиков

Изборите трябва да са две в едно | StandartNews.com
  • Далеко сме от конституционна криза, президентска република е сложно упражнение
  • Очаквам под 40 процента избирателна активност, казва, проф. Огнян Герджиков в специално интервю за в. "Стандарт"

 

- Проф. Герджиков, мислите ли, че ако и този път не бъде съставен кабинет, ще изпаднем в конституционна криза?

- Конституционната криза е тогава, когато две от трите власти не могат да функционират. Ние към момента не сме изправени пред такава опасност - имаме правителство, съдебната власт функционира, единствено законодателната власт не може да влезе във функциите си, ясно защо. Затова и не смятам, че сме изправени пред конституционна, а само пред политическа криза. А тази политическа криза не е патент на България. Много държави са изпадали в такива кризи и за по-дълги периоди от време, дори Белгия, която доскоро бе в същата ситуация. Това не е чудо невиждано - не че е най-доброто, но не е и много страшно.   

- При следващи избори Вие виждате ли по-добра конфигурация, която би могла да излъчи правителство?

- Това би могло да стане, ако в рамките на няколко месеца се осъществи нов политически проект. За него се говори от известно време по повод водещи фигури от служебния кабинет - Асен Василев и Кирил Петков. Ако това не стане, ще означава, че отново ще имаме ялов парламент.

- А това означава ли, че отиваме към избори до дупка?

- Точно така.

- Трябва ли да бъдат две в едно изборите за президент и парламент?

- И двете предложения си имат своите аргументи. Аз лично смятам, че избори две в едно имат предимството, че ще бъдат икономисани няколко десетки милиона лева, защото всеки от тях струва пари. Естествено, демокрацията не може да се мери в пари, но аз все пак смятам, че избори две в едно е по-рационалното решение.

- Реалистично ли е да говорим за президентска република?

- Отиването към президентска република не е толкова просто упражнение, тъй като изисква промяна в Конституцията с много голямо мнозинство и няма как да стане. Всъщност на практика в момента президентът разполага с по-голяма власт, тъй като той назначава служебните кабинети. Но оттук нататък той не разполага с повече правомощия, защото Конституцията не му ги дава. За разлика от  президентите на други страни, той е със сравнително ограничени правомощия.

- Идеята за мажоритарни избори или за смесена система добра ли е и до какво би могла да доведе?

- Мажоритарните избори за България ще бъдат катастрофа. Това ще бъде много хазартен ход, докато една смесена система вече е нещо разумно и може да се мисли за такава. Ние имаме такъв опит във Великото народно събрание. Преди 30 години то бе избрано по тази смесена система. Мажоритарна система, особено при рязка промяна, би било много неподходящо, защото олигархията ще овладее местата в парламента. Така интересите на големите акули в бизнеса ще бъдат основните, а темите, свързани с битието на хората, с образованието и социалното подпомагане биха отишли много на заден план.

- Като бивш служебен премиер, който работи и с някои от настоящите служебни министри, как оценявате работата на този служебен кабинет?

- Смятам, че този служебен кабинет се справя много добре. Разбира се, винаги могат да се намерят критики, но най-лесното нещо е да се критикува. Има отделни служебни министри, чиито действия могат да бъдат оспорени, но като цяло това е от добрите служебни кабинети.

- Ковид-пандемията дали ще повлияе на нагласите за гласуване?

- Този пик, към който вървим, неминуемо ще повлияе в някаква степен. А и освен това хората се умориха да ходят през няколко месеца на избори, машинното гласуване също спира някои възрастни хора. Дано не съм прав, но прогнозирам, че избирателната активност на следващите избори ще бъде още по-ниска.

- Тоест можем да стигнем до случайно избран парламент?

- Да, под 40 на сто избирателна активност поставя под съмнение представителността на Народното събрание.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай