Иво Христов: Премиерът се разпорежда еднолично с държавния бюджет

Оставам лоялен към президента, увери червеният кандидат-депутат

Иво Христов: Премиерът се разпорежда еднолично с държавния бюджет | StandartNews.com

 

В България наистина има автокрация, защото премиерът Бойко Борисов решава еднолично какво трябва да се случи с държавния бюджет. Това заяви пред БНР кандидатът за евродепутат от листата на БСП Иво Христов, който доскоро оглавяваше и кабинета на президента.

Христов коментира и вчерашните думи на премиера, когато обясни, че е иронизирал Христов с термина „пълзяща диктатура“: 
„Опасявам се, че оплетен в понятията, които му подхвърлят неговите съветници, в опита си да иронизира, премиерът се озова като пиле в калчища и хич не е ясно какво точно иска да каже“. 

Кандидатът за червен евродепутат разкритикува премиера и за думите, че от БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“ на избирателите си: 

„Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик би трябвало да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Той самият разчита на късата памет, тъй като, когато променяш мнението си няколо пъти в рамките на един ден, тук наистина трябва да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран“, каза още Христов.

И увери, че остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично. 

"Нямаме надежда за особено диалогична и цивилизована (предизборна – бел. ред.) кампания. Все още живеем някакво подобие на демокрация. Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията и нашата се оказва африканска“, каза Христов в коментар към класацията на „Репортери без граници“, поставяща България на 111 място по отношение на свободата на словото. 

„Опозиционният тон не е тон на конфронтация априори, това е естествено призвание на всяка опозиция - да контролира властта. Когато БСП констатира провала на властта, едва ли бърка. Знаете, че властта беше застигната от серия от скандали“, каза той. 

Внушава се, че това е някаква порочна връзка между президент и политическа сила, коментира Христов въпроса за връзката между президентството и БСП и допълни:  „Това е опит на властта да опише ценностното противопоставяне с президента като партийно мотивирано“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай