Иво Христов № 4 в листата на БСП, Станишев аут /ОБНОВЕНА/

Деница Златева и Янаки Стоилов в челната тройка, Велизар Енчев десети

Иво Христов № 4 в листата на БСП, Станишев аут /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Деница Златева и Янаки Стоилов в челната тройка, Велизар Енчев десети
  • Петър Корумбашев остава извън листата - отказал се сам, защото бил на неизбираемо място

Очаквано Сергей Станишев е аут от листата на БСП за евровота.  В нея обаче има президентска изненада – на четвърто място е началникът на кабинета на Румен Радев Иво Христов. Това реши по предложение на лидера Корнелия Нинова изпълнителното бюро на БСП, което заседава и в момента. То ще излезе пред пленума на червените  в 11 ч. със списък за Брюксел, който лидерът Корнелия Нинова ще настоява да се гласува анблок.

ВИЖ ПЪРВИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ЛИСТА НА БСП

Война за Сергей Станишев ще се разрази на пленума, прогнозират висши социалисти. Вътрешната опозиция настоява той да е част от отбора на БСП и ще защитава до последно за включването му в листата. Името му със сигурност ще бъде издигнато от залата и ще предизвика гласуване един по един ли да се избират кандидатите за Брюксел или накуп. Вътрешната опозиция настоява за още една силна фигура в списъка Румен Гечев. За да избегне скандал в залата Изпълнителното бюро го постави преди малко на пета позиция.

ВИЖ ОЩЕ: Станишев: Листата на Нинова е подарък за ГЕРБ

Аз вярвам, че Станишев ще присъства в листата, защото той има най-много номинации в партията, а и е най-успешният български евродепутат, каза в ефира на бТВ Елена Йончева. Тя нарече президента на ПЕС „добрия рицар”. Повод бе играчката, която Станишев подари на сина на Йончева на пленума миналия месец, който определи депутатката за водач на листата.

ВИЖ ОЩЕ: Иво Христов: Нормално е да приема

Веднага след Йончева е Янаки Стоилов, научи „Стандарт”. До последно той бил трети, но бюрото решило преди малко да го издигне на втора позиция, за да парира вътрешната опозиция. Трета е зам.-председателката на БСП по международната дейност Деница Златева – вицепремиер по европредседателството в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев. Четвърти е началникът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов. Човекът, който пише речите на държавния глава, оглави миналия месец Съвета за стратегическо развитие към президента. Той бил лична номинация на Нинова – като представител на гражданската квота.

ВИЖ ОЩЕ: БСП вкара "Милениум" в листата си

На шесто място е бившият заместник – министър Иван Кръстев, седми – сегашният евродепутат Момичл Неков. Колегата му Петър Курумбашев останал на неизбираемо място, затова накрая сам се отказал от надпреварата за Брюксел. Валери Жаблянов - също. Той не гласувал за листата, защото очаквал да е на сигурно място в нея.

ВИЖ ОЩЕ: Курумбашев: Нинова ми се подигра!

Синът на Любен Корнезов - Александър Корнезов, съдия в Европейския съд, бил също определен за листата. В нея на 10-то място е още една изненада – Велизар Енчев. № 13 е автомобилният състезател Крум Дончев. На последно място в листата е представител на коалиционните партньориЕмил Георгиев от Политически клуб „Екогласност”.  47%  от хората в листата са до 40 години, похвалиха се от БСП.

Все още не е ясна съдбата на Александър Симов, Крум Зарков, Филип Попов и Явор Божанков, за които се смяташе, че ще имат присъствие в листата. Божанков дори се похвалил, че е заел 12-то място, но ще се бори за челото чрез преференции – както влезе в 44-тия парламент.

Ето пълната листа на БСП:

 

1. Елена Йончева

2. Янаки Стоилов

3. Деница Златева 

4. Иво Христов, съветник на президента Румен Радев

5. Румен Гечев

6. Иван Кръстев, бивш заместник-министър

7. Момчил Неков

8. д-р Десислав Тасков

9. Цветелина Пенкова, зам.-председател на клуб "Милениум"

10. Велизар Енчев

11. Петър Витанов

12. Димитър Данчев

13. Крум Дончев, автомобилен състезател

14. Тодор Стоилов

15. Иван Френкев

16. Мариела Модева

17. Емил Георгиев, Политически клуб "Екогласност"

 

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай