Ива Митева: Поканих битите деца в парламента

Тя обясни, че очаква в доклада от главния прокурор Иван Гешев да стане ясно какви мерки са били предприети

Ива Митева: Поканих битите деца в парламента | StandartNews.com

„Вярно е, че събитията са били преди повече от 1 година, но обществото не разбра какво се случи след това. Аз се чух още онзи ден с едно от децата и те са доста притеснени. Позволих си да ги поканя за заседанието, за да видят как народните представители ще ги гледат в очите – за да видят дебата и как депутатите изпълняват своите задължения“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ председателят на Народното събрание Ива Митева.

Тя обясни, че очаква в доклада от главния прокурор Иван Гешев да стане ясно какви мерки са били предприети, има ли наказани лица и докъде са стигнали разследванията. Митева отхвърли възможността обвинител №1 да не го направи.

„Ще изслушаме министъра на вътрешните работи. Той ще ни каже нарушителите с какви наказания са, техните началници и ръководители – наказани ли са? Има ли предприети мерки това да не се допуска? Не трябва да бъдем безразлични“, посочи председателят на Народното събрание.

„Очаквам декларацията на НС да осъди полицейското насилие, че се определя актът за нечовешко и унизително третиране и че не бива да допускаме повече такива действия, а виновните лица да бъдат наказани“, допълни тя.

Митева уточни, че „за“ подобен документ вече са се обявили от ИТН, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

 „Нямаше консенсус относно актуализацията на бюджета по време на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев“ , коментира Митева.

По думите ѝ мястото за дебат по темата е в парламента, проектобюджетът е внесен от служебния кабинет в Народното събрание и предстои обсъждането му в зала.

„Фокусът беше изместен. Не беше мястото в Президентството да се дебатират тези въпроси. Смятам, че народните представители съвсем скоро ще започнат да се занимават с този въпрос. В сряда първа точка в дневния ред ще бъде конституирането на комисиите. Имам уверението от колегите, които ще бъдат в бюджетната комисия, че още в сряда ще има заседание, ако такава бъде избрана и ще започне работа по актуализацията“, обясни Митева.

Тя коментира, че по време на КСНС са били представени доклади, обобщаващи мотивите за актуализация на служебния кабинет.

„Разбирам притесненията на президента, той е поставен в особена ситуация – пред президентски избори и пред вероятността за нов служебен кабинет. Смятам обаче, че отговорността за актуализацията на бюджета е на народните представители и на Народното събрание“, допълни тя.

Според нея повечето парламентарно представени лидери са се обявили „за“ актуализация на бюджета, но не с параметрите, предложени от служебния кабинет.

По думите ѝ най-вероятно хора от „Има такъв народ“ ще оглавят комисиите, свързани с конституционни и правни въпроси, бюджет и земеделие. Тя уточни обаче, че може да има и корекции.

Относно миграционния натиск към страната ни и ситуацията в Афганистан, Митева посочи, че министърът на МВР Бойко Рашков е изнесъл подробна информация по казуса по време на КСНС. Митева обясни, че всички представители са се обединили около становището, че темата трябва задълбочено да се обсъди в парламента и спешно да се предприемат мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай