Ива Митева: Парламентът има много да учи

Мораториумът ще е полезен за хората, но въпросът беше дали не сме на ръба на конституцията, казва зам.председателят на НС

Ива Митева: Парламентът има много да учи | StandartNews.com

Вече сме във властта, но дали това е най-важното, не съм убедена. Важното е да вървим напред. Това, което научихме, е да водим диалог и мисля, че сега го постигаме успешно. Наистина обстановката е много по-спокойна, диалогична. Успяваме да намерим общите неща помежду си и да се обединим.

Това каза зам.-шефът на 47-ия парламент от "Има такъв народ" Ива Митева пред БНТ.

Г-н Трифонов никога не е бил на преден план. Той винаги е бил лидер на партията, но винаги е казвал, че експертите трябва да се на преден план. Сега просто като че ли израснахме и си научихме урока, колкото и да не ми харесва тази думи. Случи се по трудния път, сигурно ни боли, каза тя.

Винаги съм апелирала за младите хора в политиката, но този парламент прекалено много се обнови, прекалено много ще има да учи и ще е трудно. Едно е да сте наивен, защото сте млад, друго е, защото нямате опит и знания. Това е важно да се знае. Като че ли предният парламент имаше хора с повече знания и опит и това не е за пренебрегване. Виждам ентусиазъм, енергия и амбиция в тези млади хора и затова се надявам да се задържат дълго време, защото знаете, че политиката много изхабява, обясни Митева. 

Аз бях един от противниците на мораториума, може би защото съм юрист и конституционалист. Не знам дали имаме мораториум, който да не е обявен за противоконституционен. Затова се бяхме обединили около решенето да направим комисия или да вървим към законови изменения. Това беше предложено от ГЕРБ-СДС и затова много бързо трябваше да решим дали да действаме и да дадем ясен политически знак. Това абсолютно ще е полезно за хората, тук въпросът беше по-скоро дали не сме на ръба на конституцията, разказа юристката.

Много внимателно трябва да се обсъди зеленият сертификат. Не смятам, че темата може да е разделителна линия за коалицията. Нека мина гласуването в комисия и пленарната зала и това ще покаже, категорична бе тя.

На въпрос ще доведе ли до мир смяната на Гешев, тя каза: Може, но не смятам, че това е решението. Промените в съдебната система трябва да са дълбоки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай