ИТН с разкрития за претенциите на Манолова и Иванов

Партията на Слави с остра декларация

ИТН с разкрития за претенциите на Манолова и Иванов | StandartNews.com

С остра декларация, която разкри какви точно са били претенциите на Мая Манолова и Христо Иванов по време на преговорите за кабинет, излезе Парламентарната група на „Има такъв народ”. Тя бе прочетена от зам.-председателя на НС Виктория Василева, но не в пленарна зала, а пред журналистите в кулоарите на НС. В същото време декларация от името на БСП в зала четеше Корнелия Нинова, обявявайки че социалистите са готови да вземат третия мандат и да водят разговори с всички без ГЕРБ и ДПС.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов разкри как Христо и Мая кадрували

Едно говорят на срещи с ръководство, друго пред медиите, трето пред групите си, разкри Виктория Василева. И заяви: „Това е техният парламентаризъм, но не е нашият”.

ВИЖ ОЩЕ: Партията на Слави: Време е някой да изхвърли боклука!

„Моля ви, направете правителство, защото в следващия парламент няма да влезем”, са казвали по време на преговорите „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме”.

За тях е нахалство, че предложихме правителство с 65 народни представители. Но не беше нахалство в 45-ото НС със сълзи на очи да ни молят да направим правителство, при това без условия, защото се страхуваха от избори, заяви още Василева.

За тях парламентаризмът е готовност на един господин да се жертва за министър. Свикнали са всичко да се урежда със шушукане по ъглите на НС, каза зам.-председателят на НС. „Никога истински не са искали разговор за политики. Някои от тях го доказаха. Това беше път за проправяне на път за постове и влияние. Искаха да знаят кои министерства ще получат, кои регулатори ще овладеят. Не им дадохме и това ги доведе до лудост”, заяви още Виктория Василева. И разкри защо не е подписано съгласие по приоритетите: „Христо Иванов няма да се подпише под един документ с Мая Манолова. Мая Манолова няма да се подпише заедно с БСП. "БСП за България" не приема споразумение, подписано само от партиите на протеста. Всички заедно няма да подпишат общо споразумение, но ако чуят дори за подписано двустранно такова, се оттеглят.”

Страхотен парламентаризъм, дами и господа! Колкото и да обикалят студията няма да изтрият срама от лицето си. Безпомощни са да оправдаят лицемерието си, обяви още Василева от името на ИТН.

„Ако това е политиката, нас не ни бройте за политици. Ние си оставаме хора, които си държат на думата. Накрая искам да благодаря на всички, които се обединиха в омразата си към истината. ИТН е кауза, която е по-голяма от мен и моите колеги. Време е някой да изхвърли боклука!“, завърши тя.

Ето пълния текст на декларацията на „Има такъв народ”:

От няколко месеца всички ни дават уроци по парламентаризъм. Твърдят, че знаят кои как се прави. Те били вещи в тази работа.

Нека да ви кажем как ние видяхме парламентаризма в последните 2 седмици. Той се изразява в това да говорят едно пред парламентарната ни група, друго пред медиите, трето пред групите си.

Парламентаризмът се изразява в репликата: Обещайте му нещо на Христо, после няма да го изпълните.

Свежда се до: Моля ви, направете нещо, защото в следващия парламент няма да влезем.

Парламентаризмът е реплика от типа: Махнете този. Сложете който и да е, само махнете този.

Парламентаризмът е готовност на един човек да се жертва за министър, само дето никой не го е канил.

Това е техният парламентаризъм, но не е нашият. И никога няма да бъде.

За тях е нахалство, че предложихме правителство с 65 народни представители. Не беше ли нахалство от тяхна страна в 45-ия парламент, когато бяхме 51, да ни умоляват със сълзи на очи да направим правителство, и то без условия. Защото се страхуваха от избори.

Твърдят, че говорим нагло и безцеремонно. Не, ние просто сме честни и истински. Не се крием зад лицемерни усмивки и кухи фрази.

Очевидно е, че не са свикнали на такъв език и такова поведение. Свикнали са всичко да се урежда с шушукане по ъглите на Народното събрание за предварително договаряне на порциите.

Никога истински не са искали разговор за политики. Някои от тях го доказаха с формалното си участие в срещите на експертните групи. Това беше прикритие, което целеше да проправи път към постове и влияние.

През цялото време очакваха този разговор - другият. Кои министерства и кои регулаторни органи ще овладеят. Не го получиха. И няма да го получат от ИТН. Това ги доведе до лудост.

Никога не са искали споразумение с ИТН. Доказаха го всички с взаимно изключващите се изисквания, които поставиха: Христо Иванов няма да се подпише под едно споразумение с Мая Манолова. Мая Манолова не иска да подпише под едно споразумение с "БСП за България". "БСП за България" не приема споразумение, подписано само от партиите на протеста. Всички заедно няма да подпишат общо споразумение, но ако чуят дори за подписано двустранно такова, се оттеглят.

Страхотен парламентаризъм, дами и господа! Поздравления!

Колкото и да обикалят телевизионните студия, няма как да изтрият срама от лицето си. Само се забелязва как все повече им пресъхват гласчетата от изречените неистини. Безпомощни са да обяснят и да оправдаят лицемерието си.

В последното издание на "Панорама" по БНТ г-жа Дончева каза: "Аз не съм изненадана от нищо. Най-малко съм изненадана от българския народ. Той е склонен да взима странни решения, екстремални, абсолютно скарани със здравия разум. Лидерите няма нужда да водят честна кампания. Няма кой да повярва на честна кампания. Няма кой да повярва на честна кампания. Повтарям го два пъти, да не би някой да не го е чул.

Искам да кажа на г-жа Дончева, че има кой да повярва на честна кампания и тя ще го разбере съвсем скоро.

Ако за всички тях това е политиката, нас не ни бройте за политици. Ние ще си останем хора, които виждат, чуват и най-важното – държат си на думата.

Накрая искам да благодаря на всички, които се обединиха в омразата си към истината. Благодарение на безпрецедентните атаки и натиск, които понесохме от всички страни от няколко седмици, структурите на ИТН са още по-единни и решителни.

Много са ни подценили, ако са смятали да ни пречупят психически, да ни увиват и омаскарят. Омаскарихте себе си!

ИТН е кауза, която е много по-голяма от мен и моите колеги, и тя ще бъде жива.

Време е някой да изхвърли боклука!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай