Искра Михайлова: Зеленият пакт ни дава шанс за ускорено развитие

Евродепутатът от ДПС и заместник-председател на група "Обнови Европа" бе домакин на онлайн дискусия

Искра Михайлова: Зеленият пакт ни дава шанс за ускорено развитие | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС и заместник-председател на група "Обнови Европа" Искра Михайлова бе домакин на онлайн дискусия на тема: "Зелен пакт и дигитална трансформация - възможности за конкурентоспособността на българската икономика".

Форумът предостави платформа за обсъждане на приоритетите на ЕС и потенциалът им за растеж, основан на устойчив преход към неутрална по отношение на климата икономика и цифрови технологии. За дискусията се регистрираха над 100 участници и бе гледан
онлайн от повече от 1500 души. Специален гост бе изпълнителният заместник-председател на Европейската Комисия с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера" Маргрете Вестагер, а сред участниците бяха вицепремиерът Томислав Дончев, заместник-министърът на икономиката Стамен Янев и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

2020 беше година на натиск и загуби - за здравните системи, за световната и европейска икономика. Заживяхме в дигитален свят, замислихме се за това как ще изглежда светът в бъдеше. Но тя бе и година на обединение и мобилизация за ЕС. Страните- членки осъзнаха, че никой не може да се справи сам с пандемията, заяви при откриването Искра Михайлова. И добави: „Европейската комисия пое своята насочваща процесите роля, в мерките за здравната криза, в съхраняването на единния пазар и свободното движение на стоки и в подкрепата за бизнеса във всяка отделна страна. Постигнахме споразумение по ключови инициативи, които ще определят бъдещето на ЕС за години напред - Многогодишната финансова рамка, Механизма за възстановяване, а зеленият пакт и дигиталната трансформация безспорно се превърнаха в двата основни елемента на новата стратегия за развитие на ЕС.

В началото на 2021 година от огромно значение е как страните членки ще приложат и реализират тази стратегия, за да извлекат най-много за гражданите и икономиките си. За това се срещаме днес - да съберем на едно място визията и възможностите, създадени от Комисията, намеренията и плановете на българската държава и погледа на бизнеса, който трябва да реализира, приложи и
постигне максимален ефект за догонващо развитие на страната ни и превръщането ни в основен икономически фактор в европейското семейство".

В своето изказване Маргрете Вестагер подчерта, че ЕС все още е водеща по отношение на разработването на иновативни решения, но иновациите сами по себе си не са достатъчни да осигурят растеж и просперитет.

"Необходимо е да направим връзката между развойна дейност, иновации, бизнеса и икономиката. Пандемията на Ковид-19 безспорно има трагични последици, но трябва да я превърнем и във възможност, да направим нужния скок напред, а ще бъдем конкурентоспособни само ако изграждаме зелено и дигитално бъдеще. Това е и идеята за плана за възстановяване, който е безпрецедентен не само по отношение на своя размер, но и на дизайна си. С него, България ще има възможност да се възползва от допълнително 10 млрд. евро, отделно от възможностите по многогодишния бюджет, за да предостави нужния тласък към икономически растеж и модернизирани услуги за гражданите и бизнеса.

Независимо дали сме готови или не, зелената и цифрова трансформация предстоят, така че "каквото посеем - това ще пожънем", заяви Вествагер.

Томислав Дончев, заместник министър-председател на България, акцентира върху бъдещите възможности за бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост. Презентации по темата направиха също така Стамен Янев, заместник-министър на икономиката, и Стоян Ставрев, управител и собственик на Българска консултантска организация.

За българските работодатели и индустриалци несъмнено тези приоритети са изключително важни, защото Зеленият пакт и дигиталната
трансформация ще създадат нови възможности и предизвикателства пред конкурентоспособността на българската икономика, заяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Дигитализацията засяга всяка индустрия, променя позиционирането на лидерите на пазара и създава нови бизнес възможности. За да
преодолеят конкуренцията, производителите трябва да преосмислят всеки аспект на своя бизнес, да се превърнат в цифрови предприятия и да се възползват от новите технологии във всяка фаза на тяхната работа - да намалят времето за развойна дейност, да увеличат ефективността на производството и да създадат нови бизнес възможности“, каза още Домусчиев като поздравя Искра Михайлова за инициативата и организацията на тази изключително важна конференция.

„Това е втората значима проява, на която имаме удоволствието да партнираме на г-жа Михайлова – първата беше през май 2017 година, когато обсъдихме възможностите пред бизнеса по Плана „Юнкер“ на голяма конференция в присъствието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и цялото ръководство на Европейския фонд за стратегически инвестиции“, каза Домусчиев.
Тогава форумът беше организиран съвместно със „Стандарт“ в рамките на кампанията „Да! На българската икономика“. Благодарение на него бизнесът установи контактите и впоследствие подготви успешни проекти, които бяха подкрепени от Европейския фонд.

Европейският зелен пакт цели устойчивост, модернизация и конкурентоспособност на икономиката в ЕС, използвайки ефективно ресурсите с грижа към околната среда, така че до 2050 г. Европа да стане първият неутрален по отношение на климата континент, в който икономическият растеж не зависи от традиционното използване на въглеродни ресурси. Същевременно, с поглед в бъдещето приоритет за Брюксел е и разработването на иновативни решения, технологичното и дигитално развитие на държавите-членки. Пандемията от коронавирус направи тези амбиции още по-актуални, като Европейската комисия представи мащабен план за възстановяване, който да подпомогне възстановяването на икономическите и социални щети, причинени от пандемията, и да даде тласък на европейското възстановяване в съответствие с поставената двойна цел за екологичен и цифров преход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай