Инвеститорите няма от какво да се притесняват

В момента преговаряме с големи компании, закри икономическият министър Караниколов

Инвеститорите няма от какво да се притесняват | StandartNews.com

"България е част от Европейската общност. Всеки един чуждестранен инвеститор си прави много добре своите анализи и той няма от какво да се притеснява, ако спазва законите на България и ЕС. В момента преговаряме с големи компании и не считам, че за тях има някакъв проблем да инвестират у нас'', заяви в предаването „Панорама“ по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Трябва да се скъси връзката на доставките и ако още продължим да развиваме това, ние ще имаме най-големите възможности с Хърватска, защото по становище на Европейската комисия ние влязохме в кондиция в тази криза, влязохме изключително подготвени'', подчерта министърът.

Нашата основна цел по отношение на икономиката на България е да я запазим в кондиция, каза Караниколов.

"Премиерът имаше дълго изложение, в което точно и ясно каза, да, ние сме едни от малкото държави, които наистина не затворихме икономиката си, не затворихме цели сектори, някои то секторите дори започнаха да се развиват, но нашата икономика като цяло зависи от европейската", припомни министърът.

Да, прогнозите са за спад на БВП тази година около 7%, но догодина ще се вдигне с 6%, което е израз на тази добра кондиция, аргументира се министърът.

По повод критиките на опозицията, представена от Кристиян Вигенин от БСП за мерките за икономиката, Караниколов припомни, че обявявайки мерките са подчертали, че те ще се развиват в движение. Той посочи като пример мярката 60:40, която от 1 юни  разширява кръга на лицата, които могат да я ползват, помощ ще получи бизнес, който ще назначава безработни. А в отговор на упрека за обърнато отношение между кредити и грантове, в полза на кредитите, Караниколов съобщи последна информация за грантове - срещу 700 млн. лв. кредити през ББР, като грантове към момента имаме 220 млн. лв. за микрофирми и 156 млн. лв. за средните, които до дни тръгват към тях. От 997 проверени договори, 881 са одобрени и средствата няма да се забавят.

България не е прецедент, когато някой бизнесмен наруши закона и правилата, той става обвиняем, така е в много държави, коментира министърът въпрос на водещия за разследването срещу братя Бобокови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай