Имало ли е теч на лични данни от БУЛСТАТ? Министри отричат

Излезе информация, че за кратко личните данни на над 300 000 души са се появили в регистъра

Имало ли е теч на лични данни от БУЛСТАТ? Министри отричат | StandartNews.com

Теч на лични данни от регистър БУЛСТАТ не е имало, заявиха министрите - на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов - на нарочен брифинг, свикан в правосъдното ведомство.

В медиите излезе информация, че за кратко личните данни на над 300 000 души са се появили в регистъра БУЛСТАТ на Агенцията по вписванията. Изтичането е станало на 4 януари, когато единните граждански номера, служещи като БУЛСТАТ на гражданите със свободни професии, бяха сменени с нови 9-цифрени кодове. Стана ясно, че ЕГН-тата на субектите на БУЛСТАТ са заличени, но пък са дадени подробно всички други лични данни, предоставени от тях.

"Въпреки твърденията в медиите, ние заявяваме, че теч на данни от регистър БУЛСТАТ няма и не е имало", категорична бе Надежда Йорданова.

В момента в регистъра могат да се видят постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е по закон, който действа от 2005 г. насам. Направен е анализ на това обстоятелство и правосъдният министър смята, че това не е добро решение на закона, тъй като това не е целта на въпросния регистър.

Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв, обяви и министърът на електронното управление Божидар Божанов. Анализиран е и трафикът към регистъра, за да се види има ли струпване или необичайна активност.

"Системата, освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност. Наистина подготвяме законодателно изменение, тъй като макар и системата да работи в съответствие на закона, той подлежи на подобряване", допълни Божанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай