И СДС скочи срещу третия пол в училищата

Десните с 5 неудобни въпроса към Красимир Вълчев

И СДС скочи срещу третия пол в училищата | StandartNews.com
  • Партията на Румен Христов с 5 наудобни въпроса към Красимир Вълчев

След ВОЛЯ и СДС скочи срещу влизането на третия пол в 900 училища. Те участват в  електронна анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители у нас. Когато свършат с отговорите, децата над 9 години трябва да дадат информация за себе си. Имат няколко опции: "момиче", "момче", "друго", или "предпочитам да не казвам". Същият избор имат и преподавателите.

ВИЖ ОЩЕ: Третият пол влезе в 900 училища

Програмата SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) стартира у нас в края на миналата година и вече предизвика гнева на родители и учители.

Програмата SELFIE отново извади на дневен ред темата за  "третия пол", обяви в своя позиция СДС. „Странното появяване на отговор „Друго“, на въпрос за пола на учениците и учителите, попълващи анкетата, без да е съотносим със същността й, ни кара да зададем на МОН и министър Вълчев следните въпроси:
1. Познавате ли Конституцията и спазвате ли я като основен закон на Република България?
2. Ако спазвате основния закон, защо прилагате папагалски европейски директиви, без да се съобразявате с него? Ако не го спазвате, как изпълнявате функциите си в една от най-важните институции на държавата – образователното министерство?
3. Не се ли питате защо е нужно да се събира информация за сексуалната ориентация на подрастващите и за какво може да бъде използвана тя?
4. Не Ви ли хрумвало, че в тази възраст децата могат да дадат всякакви отговори, за да се пошегуват, без да се замислят, че тази информация се обработва и използва за определени цели?
5. Не се ли притеснявате, че това е пореден опит за прокарване на идеята, че третият пол е нещо нормално, след неуспеха на Истанбулската конвенция у нас?", заявиха от СДС.

ВИЖ ОЩЕ: Воля настоява: Без джендър идеология в училищата

„За нас е ясно, че не можете да дадете отговори на тези въпроси, защото, ако си ги бяхте задали предварително, нямаше да се стигне до този проблем", посочват от СДС.

От партията настояват ресорният заместник-министър, допуснал да се стигне до "това безобразие", да понесе своята отговорност и министър Вълчев да предприеме необходимите стъпки за това.

„Като политическа сила, първа излязла с позиция срещу Истанбулската конвенция, отново апелираме към институциите и обществото, да не допускаме пълзящи опити за прокарването й през странични и задни входове", заявиха още от СДС

"Стандарт" припомня, че от коментар на министър Красимир Вълчев днес се оказа, че просветното ведомството не одобрява джендър възпитанието в училище, но  нито има нещо против джендърската анкета, нито смята да я забрани, защото тя ни била централно спусната от Еврокомисията. Не е ясно защо в анкета за дигиталните умения на децата се събира информация за пола им. Няма обаче отговор на въпроса защо ведомството на Вълчев не е препоръчало на директорите да не изискват от децата попълване на точно тези данни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай