Готови сме на по-строга карантина срещу вируса

Българите като цяло одобряват извънредното положение

Готови сме на по-строга карантина срещу вируса | StandartNews.com

При положение, че властта успее да събере доверие и ако коронавирусът продължи да се разпространява, българите биха приели и по-строги мерки. Това коментира пред бТВ политологът Първан Симеонов във връзка с последното проучване на „Галъп интернешеънъл“, проведено между 20 и 23 март. То е свързано с това как българите приемат мерките на правителството за ограничение на епидемията.

Българите като цяло одобряват извънредното положение. 66% казват, че мерките са достатъчни, 15% - че са недостатъчни, а прекалени ги намират 17%. „Досега виждам много сериозен инстинкт за обществено самосъхранение“, коментира Първанов.

Данните сочат още, че председателят на националния оперативен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски се радва на по-голяма подкрепа от премиера Бойко Борисов. „Обществото като цяло показва одобрение за своите ръководители“, обясни политологът.

Той допълни, че избухват все повече тревоги на тема икономика. 3% от българите казват, че вече са загубили работата си.

Не толкова радушно се приемат крайните мерки – вечерен час, забрана за пътуване от един град в друг.

„Изводът от това проучване е, че българите остават здраво на земята. Възприемат мерките, мобилизират се, харесват своите ръководители в този момент, но не желаят крайности“, заяви Първан Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай