Петък,

Горанов: Няма официална следа ЧЕЗ да е предлагала участие на правителството в сделката

От: Администратор -
A
A
A

Няма никаква официална следа чешката компания ЧЕЗ да е предлагала на българското правителство да участва в изкупуването на активите й в България. Това заяви днес пред медиите финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос, цитиран от Дневник.

"Това не е продажба на кола. Ако са имали сериозни намерения, вероятно има писмена кореспонденция", каза Горанов. Той посочи, че и ресорният за енергетиката министър Теменужка Петкова не е виждала такава кореспонденция. Преди дни и вицепремиерът Томислав Дончев отрече твърденията на вицепрезидента на борда на чешкото дружество Томаш Плескач, че сделката е предлагана на българската държава.

"Ако чешкият мениджър е водил такива консултации, трябва да каже с кого, ние нямаме данни", допълни Горанов.

Финансовият министър повтори позицията си, че не е нужно държавата да става съсобственик на кандидат - купувача "Инерком", защото тя има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества. Той допълни, че "истерията (около сделката) е прекомерна и ненужна". Ако договорът с "Инерком" се провали, същите въпроси ще стоят на дневен ред и при следващия кандидат - инвеститор (Чехия говори за втория в шорт листата индийски холдинг) - какъв е капацитетът му и какъв е произходът на капиталите му, каза Горанов.

Държавата няма да прави отстъпки на ЧЕЗ за извънсъдебно решаване на арбитражния спор, ако влезе в сделката, каза финансовият министър и подчерта, че подобни хипотези са спекулативни.

В отговор на въпрос за очакваното днес решение на мениджмънта на ЧЕЗ дали да допусне българската държава като участник в сделката коментира, че при покана от Прага "трябва да изчетем тези 15 кг документи, защото трябва много внимателно да знаем с какво се ангажираме" и допусна, че "няма да ни го предоставят току така".

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички