Горанов: Гарантираме доходите на уязвимите

Финансовият министър обеща още мерки в подкрепа на бизнеса ако кризата придължи

Горанов: Гарантираме доходите на уязвимите | StandartNews.com

Парите, отпускани от държавата, са свързани с мярката за задържане на заетите лица, защото те са най-уязвими в ситуацията и трябва да гарантираме, че те ще получават доходи. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Референдум“ по БНТ. 

Министърът обяви за пореден път, че държавата ще продължи да разботва и други мерки, освен обявената схема 60:40.

По отношение на прекрояването на бюджета Горанов посочи, че на кабинета е необходим ликвиден буфер.

Според министъра това, което са предложили в разходната част, е фирмите да се фокусират върху изпълнението на текущите задължения, да си изплащат всички договори, за да не се допускат просрочие към фирмите.

"В момента, в който се оцени дълбочината на кризата, може да се предвидят и други разходи. Не бива да забравяме, че разходите за един са приходи за друг. Ролята на бюджета е да допълни загубеното потребление“, коментира той и добави, че не трябва с лека ръка да се режат разходи.

Горанов припомни, че балансът е много деликатен, а министрите трябва да се въздържат от поемане на нови ангажименти. И отново поясни, че не се предвижда промяна на данъците.

„Ако говорим за преки данъци, ние дадохме отсрочка на фирмите да не го внасят или да го внасят в размер, в който те преценят. Другият пряк данък е върху доходите на физическите лица, а косвеното облагане не се плаща от бизнеса и в този смисъл не приемам този дебат, разговор с търговци по отношение на ДДС аз няма да водя“, коментира още Горанов.

"Универсално решение за всеки един случай няма", категоричен бе той.

И се ангажира да помогне на самотна майка с три деца, която отправи през предаването въпрос към него как да гледа децата си, докато работи, след като и годишният й отпуск е изтекъл, а родителите й са в друг град, т.е. не могат да помогнат. Горанов призова дамата да се свърже с него или с кабинета на социалния министър Деница Сачева.

"Всеки по някакъв начин ще претърпи определени щети. Нащата цел е да запазим основните функции на държавата. И второ тук е моментът всеки да преосмисли поведението си в основно състояние. Хората подценяват ролята на социалната система", посочи още Горанов.

"Нашата задача е да се опитаме да подпомогнем тези бизнеси, които имат желание да запазят и съхранят заетост", подчерта министърът.

Горанов за пореден път предупреди, че държавата няма да толерира оплаквания, които са без покритие. Той даде пример, че не може някой, който по коледните празници е взимал по 10 000 лв. , сега да се оплаче.

„Много бизнеси ще изпитат затруднение, най-уязвимите са работниците и служители, които нямат избор дали да продължи бизнесът на някой работодател или не. Със сигурност в тази криза ще се увеличи безработицата", посочи още Горанов.

От коментарите му се разбра, че сегашният закон ограничава възможността за действия на част от икономическите мерки, които са обсъждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай