Голяма промяна. Болниците няма да са търговски дружества

За това си стиснаха ръцете БСП и Има такъв народ

Голяма промяна. Болниците няма да са търговски дружества | StandartNews.com

Задава се голяма промяна – болниците няма да са търговски дружества. За това си стиснаха ръцете БСП и Има такъв народ по време на разговорите за подкрепа на новия кабинет, който ИТН ще излъчи.

По повечето от основните въпроси по отношение на здравеопазването е постигнато съгласие, коментира Георги Михайлов от БСП след разговорите с ИТН на тема здравеопазване, цитиран от БТА.

Той уточни, че за финансирането и управлението на лечебните заведения е постигнато съгласие. "Лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества", изтъкна Михайлов. По думите му, ще бъдат направени сериозни промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия.

По време на разговорите е бил поставен много сериозен акцент върху това, че изискванията към различните лечебни заведения в страната са различни и условията, в които те работят, са различни. Затова трябва да се заложи на принципа на подпомагането, особено на малките лечебни заведения в отдалечени райони, които изпитват големи трудности. Това е свързано с проблемите на регионализацията, които БСП засяга в своята програма.

Много сериозно внимание е било обърнато и на проблемите с кадрите. "Ние сме изключително неприятно изненадани от това, че беше премахната Наредбата за специализацията на българските лекари. Но смятаме, че тук трябва да се направят много по-сериозни промени, за да могат българските лекари с удоволствие да остават да специализират в своята родина, а не цели курсове да напускат страната след завършването на образованието си", добави представителят на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай