Гледат в три комисии актуализацията на бюджета

Проектът ще бъде обсъден на първо четене днес в парламента

Гледат в три комисии актуализацията на бюджета | StandartNews.com

Актуализацията на бюджета, която раздели партии, ще бъде обсъдена на първо четене днес в парламента в три комисии. Тя влиза за разглеждане от депутатите в Комисията по бюджет и финанси, Комисията по труда и социалната политика и Комисията по здравеопазването.

Очаква се дефицитът да бъде свит от 3,9 до 3,6 на сто от брутния вътрешен продукт.

С актуализацията трябва да се осигури и преразпределение на разходи за допълнителни 1 млрд. и 800 млн. лева при превишение на приходите над сегашните очаквания от 2 милиарда.

Необходими са нови средства за лекарства, преизчисление на пенсиите, подпомагане на бизнеса в условията на нова Covid вълна, както и за предстоящите избори - само президентски, или президентски и предсрочни парламентарни през есента, ако не бъде съставено редовно правителство.

Вчера председателят на парламента Ива Митева заяви, че бюджетът ще бъде актуализиран по график.

Засега само ГЕРБ-СДС и ДПС са категорично против актуализацията. От "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП обаче имат различия във вижданията си и ще търсят компромиси по спорните въпроси. Демократите заявиха, че най-вероятно ще я подкрепят на първо четене, но преди второ ще имат свои предложения.

Служебният финансов министър Асен Василев настоява, че актуализацията на бюджета е нужна спешно, най-вече заради средства за борба с пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай