Гешев подкачи замерящия го с банкноти /ОБНОВЕНА/

Това каза главният прокурор пред депутатите

Гешев подкачи замерящия го с банкноти /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Мъж, вероятно част от протестиращите, с искане за оставка на правителството и главния прокурор, замери главния прокурор Иван Гешев с фалшиви банкноти с лика на премиера Бойко Борисов от 500 евро и го попита къде са парите от КТБ?

Мъжът беше седнал по време на заседанието зад Гешев, вероятно допуснат в сградата на Народното събрание с временен пропуск.

"Разбрах, че господин размахва някакви банкноти зад мен. Да ги остави на масата, за да не се измори и да хване мускулна треска", каза главният прокурор.

Именно след тези думи мъжът хвърли банкнотите към него, поради което веднага бе изведен от сградата на парламента.

"Не разчитам на тези, които питаят обич към прокуратурата и обективност, но беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които седят зад определени процеси в България",коментира той. Иван Гешев добави, че все пак постъпката на мъжа е била по-добре по този начин, отколкото да влезе с пистолет през НСО.

Обвинител номер 1 представя пред депутатите от правната комисия на НС отчет на прокуратурата.

В доклада от 63 страници се застъпват темите за спирането на метрото на станцията на Ректората от протестиращи, колекцията от артефакти на Васил Божков и незаконните сметища.

Отчита се, че от 91 335 решени досъдебни производства - прекратени са 45 282. Спрени са други 25 232, от които 20 560 поради неразкриване на извършителя. Внесени в съда са 18 351 досъдебни производства.

Гешев заяви пред правната комисия, че политическата цел е да бъде свален от поста, но няма никаква вероятност да извърши престъпление, докато изпълнява служебните си задължения.

Проверени са над 5000 училищни района. Извършени са над 8623 проверки, в резултат на тях са образувани 3 293 досъдебни производства. Около учебни заведения в цялата страна са иззети над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки, каза той. По думите му тези количества не са впечатляващи, но вероятно е щяло да бъдат продадени на българските деца. 

Главният прокурор подчерта, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата е управление на МПС след употреба на наркотици. "Проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт

Той подчерта, че от 16 000 катастрофи годишни, 10 000 са с участието на шофьори, употребили наркотици. "Никой не е застрахован от това, да му се случи онова, което се случи на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков", каза още главният прокурор.

Относно делото КТБ Гешев обясни, че не е запознат с детайлите. „За лицата, за които бяха установени доказателства, че са извършили престъпление, беше внесен обвинителен акт, който е над 10000 страници.

Предвид българския наказателен процес, това беше разпечатано в 20 хартиени копия. Това не се случва в нито една държава в ЕС и не е защото това се е искало на мен или колегите, а защото се изисква от българското законодателство”, обясни Гешев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай