Гешев - Рашков. Рунд 1 (1:0)

ВСС даде подкрепа на главния прокурор

Гешев - Рашков. Рунд 1 (1:0) | StandartNews.com
  • ВСС даде подкрепа на главния прокурор
  • Режат клона, на който седят, отвърна МВР министърът 

Очаквано ВСС реши, че правосъдният министър няма право да иска освобождаването на главния прокурорПленумът на Висшия съдебен съвет даде подкрепата си за главния прокурор Иван Гешев, макар и смалена в сравнение с предишни години.

С 12 гласа "за" и 8 "против" кадровиците на Темида гласуваха: "Оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев".

Обсъждането продължи 7 часа

То беше първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС. Предложението съветът да започне процедура по предсрочно освобождаване на главния прокурор бе внесено от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов въз основа на искане на вътрешния министър Бойко Рашков.Като мотив се сочи уронване на престижа на съдебната власт. Аргументите идват от медийни публикации и прессъобщения на прокуратурата - за разгласяване на информация от СРС, за действията на прокуратурата в Президентството през лятото на 2020 г. и др.

Болшинството от кадровиците на Темида изразиха становище, че Конституцията не дава правомощие на министъра на правосъдието да предлага освобождаване на главния прокурор, а само да предлага кандидат за главен прокурор."Иска се от ВСС да вземе политическо решение под натиск", заяви членът на съвета Гергана Мутафова. "ВСС е принуден да решава политически въпрос с юридически средства", каза Даниела Марчева.

"Мен не ме смущава много тази квалификация", отвърна министър Стоилов."Ако говорехме юридически като юристи, това предложение нямаше да е във ВСС. Три четвърти от дебата се гради върху неюридическо говорене след негоден юридически документ внесен във ВСС", заяви пред ВСС Гешев. Той пункт по пункт опроверга твърденията за нахлуване на прокуратурата в Президентството.

Гешев: Имаше 2 съдебни разрешения за обиск

За разпространението на ВДС-и, веществени доказателства събрани със СРС, Гешев обясни, че те не са тайни. Както и че президентската администрация няма имунитет от разследване.Гешев попита има ли недосегаеми лица според Конституцията. "Няма", отвърна Стоилов."Тази дискусия беше тежка. Тя се води за първи път. Законовата уредба не е изчерпателна за това, което се обсъжда.

Искането ми е по-скоро препращащо, не оспорвам тази връзка", каза Стоилов пред ВСС.След края на гласуването той коментира пред журналисти, че ВСС не е гласувал неговото предложение, с което ще даде основание за искане за промени в Конституцията.

Рашков: Режат клона, върху който седят

Това е юридически абсурд, който оттук нататък ще пренесе разглеждането на тези проблеми в парламента. Tези колеги, които така решиха днес, режат клона, върху който седят и ще провокират политическата власт да вземе мерки, коментира служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред bTV.

Рашков обаче отбеляза, че мнението относно допустимостта на искането не е единно, тъй като една немалка част от членовете на ВСС са изразили противоположна позиция - 12 са гласували "против", а 8 - "за". Това показвало напредък и промяна в нагласите в съвета, тъй като при избирането на Иван Гешев за главен прокурор едва четирима се обявили "против". Според вътрешния министър е било очаквано да не се разгледа искането по отстраняването на обвинител №1."Сегашният ВСС в този му състав не направи нещо оригинално, това е очакваната му реакция. Иван Гешев направи много груби грешки като главен прокурор и като юрист, може би очаква, че след като е недосегаем, никой няма да реагира", коментира Рашков и заяви, че главният прокурор тласка държавното обвинение към подчиненост на политическата власт.

"Ако някой казва, че искането за отстраняването му е политически акт, това е много далече от истината, но че той се стараеше да приведе в подчиненост на Борисов прокуратурата – в това няма никакво съмнение."

Фактите за това били продължението на атаката срещу държавния глава, започнала от бившия премиер Бойко Борисов, чрез изнасяне на сведения и данни, придобити чрез специални разузнавателни средства, без да се съобразява със забраните в тази посока. "В Конституцията се казва, че публични са само съдебните заседания, но не и досъдебните дела", обясни Бойко Рашков.

Според него Бюрото за защита към главния прокурор трябва да премине към министерството на правосъдието, тъй като отчет за миналата година показва, че нито едно лице не е било включено в списъка за защита на свидетели. Това означавало, че Бюрото не осъществявала основната си функция. По негови думи "Гешев си е назначил около 150 души, от които голяма част не правят нищо друго освен да го охраняват на 3-сменен 24-часов режим"."Не знам от какво толкова много се плаши главният прокурор. Това бюро разполага с 10 млн. бюджет, което е огромна сума", добави Рашков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай