Гешев: Правилника на НС противоречи на Конституцията

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушването си на Комисията по правни въпроси към НС

Гешев: Правилника на НС противоречи на Конституцията | StandartNews.com

"Член 24 от правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушването си на Комисията по правни въпроси към НС.

„Постоянните комисии, каквато е и Правната комисия, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим такъв контрол. Това е така, защото това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите", добави още главният прокурор.

И уточни, че „за добро или лошо в днешния правилник съществува член 24, а той има силата на закон”.

Той предвижда най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси да се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи.

"В българското Народно събрание може да бъде поканен българския главен прокурор от българското Народно събрание. Постоянните комисии установяват парламентарен контрол", каза още главният прокурор.

"Не съм казал, че няма да се явя пред Народното събрание. Уважавам българските народни представители и Народното събрание", категоричен бе Гешев.

Иван Гешев заяви, че утре или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяването на този текст като противоконституционен.

Главният прокурор коментира и борбата с престъпността:

"Нашите европейски партньори много пъти са казвали, че нашият Наказателно-процесуалнеткодекс е формалистичен. Това е посочено стотици пъти в европейски документи и следва да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство. В противен случай се постига ниска ефективност в борбата с престъпността. На това наше становище към Правната комисия няма отговор. Внесохме и експертно становище за пътно-транспортните произшествия. За увеличаване на наказанията, за прецизиране на текстовете. За отнемането на МПС на дрогирани и пияни шофьори. За тези неща още нямаме отговор, а това са неща, които касаят всеки един български гражданин. Ръстът на тези престъпления е стотици проценти в последните години. Това са важните неща, които стоят пред българското общество.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай