ГЕРБ: Зелен сертификат за парламента или никъде

Този проблем определя кой се счита за богопомазан или за богоизбран

ГЕРБ: Зелен сертификат за парламента или никъде | StandartNews.com

Опасен прецедент е нежеланието на депутатите в сградите на парламента да се влиза със зелен сертификат или тест - антигенен или PCR. Това обяви от трибуната на Народното събрание председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, цитирана от "Монитор".

Според нея този проблем определя кой се счита за богопомазан или за богоизбран. По думите й клетвата не важи за част от депутатите.

"Двойният стандарт е норма, но показвате, че не зачитате труда на лекарите, както и скръбта на всички, които са загубили близък", каза тя.  "Това ли е новият морал в политиката. Нали само преди дни заявихте, че ще се влага нов смисъл на думата народен представител", заяви Атанасова и добави, че за депутатите важат едни правила, а за гражданите - други.

Как е възможно да считате, че двойните стандарти трябва да бъдат норма оттук-нататък. Богопомазаните могат да влизат, а всички останали българи се редят на опашки и се чудят как да си платят тестовете, децата ги тестват, каза още Атанасова. Това ли е новият морал в политиката? За едни съществуват едни правила, за всички останали - други, попита шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС, пише "24 часа".

Атанасова критикува и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за тезата му, че въвеждането на зелен сертификат в парламента ще е държавен преврат и узурпиране на властта. В рамките на предишните две народни събрание действаше решение за дистанционно участие на депутати. Сега също ще бъде взето такова. Това може да важи и за колегите, които не желаят да представят сертификат или тест. Така ще бъде най-справедливо, обясни Атанасова.

Време е да покажем, че в България няма двоен стандарт и изискванията, които се налагат на гражданите, важат за всички, призова тя.

ГЕРБ предложи спешно парламентът да обсъди два типа проект на решение: Или да задължи министъра на здравеопазването в заповедта си да включи като отделен обект от обществено значение сградата на НС и достъпът в нея да подлежи на обща регулация - със сертификат или тест. Или втори проект на решение - НС да задължи министъра на здравеопазването в същата заповед да отмени за територията на България изискването за представяне на сертификат за всички сектори и да отпаднат всички ограничавани дейности.

Народното събрание да вземе решение по отношение на един важен въпрос, който очевидно събира сериозно обществено недоволство - за различните стандарти и противоречията по прилагане на заповедта, поиска Атанасова. Или трябва да вземем решение, което ще важи за всички, или поведението ни не може да е мерило за новия смисъл на народен представител, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай