ГЕРБ връща преференциите (ОБНОВЕНА)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра ръководството на партията по-рано именно заради Избирателния кодекс

ГЕРБ връща преференциите (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

ГЕРБ ще възстанови преференциите такива, каквито бяха. Това стана ясно след спешно заседание на Изпълнителната комисия на управляващата партия, свикано извънредно от лидера Бойко Борисов.
Преференцията остава, въпреки че не сме преглътнали Костинбродската афера. Започва и процедура за избор на нова ЦИК, съобщи депутатът от ГЕРБ Георги Марков нна брифинг с участието на Борисов.

Говорих с колегата Цветанов, каза Борисов в началото на изявлението си. Издебват ме когато съм в чужбина и тогава създават напрежение, каза по адрес на опозицията Борисов. И продължи: "Никога не съм казал, че има нещо скрито - покрито, но да излиза, че ни извиват ръце - не", отсече премиерът.

Според него Цветанов е действал "на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ".

"Пак не беше обяснено. Не е отпаднала преференцията, а просто е вдигнат прагът. За да няма спекулации - или чрез ветото на президента, или, ако не го наложи ветото, спешно ще се внесе от депутатите промяна в Закона за преференциите да се върне това, което беше досега. Имаме депутати избрани с преференциите", каза още премиерът Бойко Борисов.

На заседание, продължило до 0,30 ч. в нощта срещу петък депутатите приеха промените в изборния кодекс като вдигнаха прага за преференциите. Така на практика за разместването на листата за евроизборите ще са нужни над 100 000 глава. Това предизвика гнева на БСП, вчера социалистите решиха на пленум да напуснат парламента.

Борисов обясни, че връщането на преференциите в досегашния им вариант преди вдигането на високия праг може да стане по два начина - или като се подкрепи президентското вето, или чрез поправки в закона, внесени от Данаил Кирилов и депутатите.

Премиерът изрази негодувание за коментарите, че става въпрос за сделка с ДПС. "Никъде не се отбелязва, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение. ДПС са го подкрепили. Точно обратното се цитира", коментира Борисов. "Не искам по никакъв начин да оставим какъвто и да е оттенък, че на нас изборните правила ни влияят", категоричен беше Борисов. Той обаче напомни, че тази ЦИК и този Изборен кодекс са били избрани и приети по време на мандата на БСП и ДПС. "Що за нахалство е това?! В какво имат право - ами щом е изтекъл мандатът, да се отпочне процедура, да се избере нова Централна избирателна комисия", атакува Борисов социалистите и критиките за поправките в Изборния кодекс. Не подмина и факта, че е имало бурна реакция на преференциите, но не, например, по въпроса за уседналостта, която лишава 2 млн. граждани в чужбина от право на глас.

Бойко Борисов събира утре и Коалиционния съвет. Защото, "ако сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа", отправи критики към коалиционните партньори Борисов. Веднага след извънредната пресконференция на ръководството на ГЕРБ шефът на правната комисия Данаил Кирилов отиде да подготвя новите стари текстове в проектозакон.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай