Надбягват се да внасят комисия "Росенец"

Предложи комисия преди Демократична България

Надбягват се да внасят комисия "Росенец" | StandartNews.com

ГЕРБ цака Демократична България със създаването на анкетна комисия за фактите около летните акции на герадската десница.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Борисов бе пряк участник в "Росенец"

Председателят на Демократична България Христо Иванов обяви в началото на днешното пленарно заседание заявеното отпреди 2 дни намерение на десницата да инициира анкетна комисия. Започваме да събираме нужните 45 подписа, каза той от трибуната на НС.

"Нека видим истината за това как институциите са се затваряли очите. Как не са правени проверки? Как са регистрирани обекти, които не могат да се регистрират. Нека за видим истината за този Дисниленд на корупцията", каза Христо Иванов.

"Въпросът е да им дълбока промяна, а не просто да сменим Бойко Борисов. Направили сме предложение за промени в Конституцията, събираме подписи, този процес не е просто някаква процедура, а това е тест за това кой иска да говорим за реформа на прокуратурата и съдебната системата в България и кой не", настоя Иванов.

ПГ на ГЕРБ вече събра повече нужните 48 подписа и до 5 минути внасяме в деловодството на НС предложението за създаване на анкетна комисия "Росенец" заяви веднага след него зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Ако наистина искате комисия, ще ни подкрепите, каза Биков.

Истината трябва да стане известна на всички български граждани, каза по-късно  председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента.

"Искаме Временна анкетна комисия за установяване и проверка за законността за изграждане на всички обекти на територията на "Росенец", както и всички действия от лятото на миналата година, предприети от представители на политически сили и НСО. Предлагаме временната комисия да изисква и анализира всички документи, свързани с вземане на решение от конкретни длъжностни лица, да е съставена на паритетен принцип, включително и председател на комисията", каза Атанасова. И обяви: "Следете как ще гласуват останалите парламентарни групи.".

Нека видим предмета на комисията за "Росенец", какво предлагат ГЕРБ, за кои и какви събития, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти.Да видим предмета и тогава ще коментираме, допълни той. Карадайъ заяви, че не е запознат с предложението за тази комисия. "Как да коментираме нещо, което не го знаем какво е. Вие не го знаете и ние не го знаем. Някой някъде на някого нещо си бил казал", каза още Карадайъ.

Темата "Росенец" бе повдигната от премиера Бойко Борисов по време на неделната му пресконференция. Летният преврат, който започна с „Росенец“ е общо действие на „Да, България“ с ДПС, каза Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

"Прекият участник в акциите на "Росенец" беше господин Борисов и други негови изпълнители. Вижда се от кадрите и от техните действия. Така че техните координирани действия с "Да, България" да не ги прехвърлят на ДПС", остро коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев. И заяви: "Моделът на правене на политика, на който сме свидетели от 11 години - омраза, разделение, противопоставяне, арогантност, агресия в момента се продължава от една парламентарна група в Народното събрание.".

По-късно в интервю за Нова тв зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид заяви, че ДПС изчаква да се изговорят "още глупости" и ще изнесе факти и доказателства за участието на Борисов в подклаждане на напрежението там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай