ГЕРБ с обвинение към Петков. Искат ясната му позиция за РСМ

Според тях има разминаване в това, което премиерът говори у нас и пред чуждите медии

ГЕРБ с обвинение към Петков. Искат ясната му позиция за РСМ | StandartNews.com

От ГЕРБ настояват премиера Кирил Петков да каже ясно каква е позицията му за Република Северна Македония. Според тях има разминаване в това, което Петков говори у нас и пред чуждите медии.

От "Демократична България" посочиха, че страната ни има интерес Република Северна Македония да е част от ЕС, но при спазване на Договора за приятелство и добросъседство.

От БСП увериха, че няма промяна в българската позиция за РСМ. Кристиян Вигенин подчерта, че тя може да се надгражда, но няма да се промени.

"Нека си изяснят позициите, защо очевидно не са съвсем ясни. Едно говори в западната преса, тук не смее да каже. Но това, което ние ще следим и е много важно за нас е да не отстъпват от позицията, която и нашето правителство и парламентът в декларация прие. В крайна сметка ангажиментите са много ясни, които самите колети от РСМ са поели да изпълняват с договора, знаем, че го правят от поне две години. Така че и аз чакам да чуя какво мисли да прави това правителство по тази тема", каза Екатерина Захариева.

"Не мисля, че трябва да си променяме позицията, защото позицията на България е, че е в наш национален интерес Република Северна Македония да бъде част от европейското семейство заедно с нас. Нашият интерес е тя да бъда част от ЕС, разбира се, при спазване на договора за приятелство, така че просто тука не е за промяна на позицията ни. Въпросът е да се намери онзи подход с властите в Скопие, който да осигури двете цели", каза Христо Иванов.

"Позицията на България не е променена. Да ви припомня вчера, че МВнР официално при участието си в Съвет "Общи въпроси" потвърди тази позиция. Тази позиция е залегнала в коалиционното споразумение, там също е записано, че ще се поддържа широко съгласие в България по този въпрос. И на последно място бих препоръчал на всички вас да се запознавате с оригиналните текстове и интервюта, които се дават, защото начинът, по който е цитирано това интервю в българските медии, не е това, което е в оригиналния текст", каза Кристиан Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай