ГЕРБ отсвириха заседанието на парламента

Не е добре ние да направим огнище на заразата в парламента, каза Менда Стоянова

ГЕРБ отсвириха заседанието на парламента | StandartNews.com

ГЕРБ няма да участва в свиканото днес извънредно заседание на парламента. Това обяви на брифинг в парламента Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия от ПГ на ГЕРБ.

Днешното заседание на парламента е свикано от председателя на парламента Цвета Караянчева по искане на "БСП за България" с една единствена точка в дневния ред - изслушване на министър-председателя на Република България Бойко Борисов относно актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Ковид-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

Стоянова обяви, че решението на парламентарната група да не участва в днешното заседание има няколко важни аспекта. "На първо място - това, че в парламента се събират народни представители от над 264 общини. За всяко заседание на парламента работят над 200 представители на администрацията. Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да правим огнище на заразата в парламента, която след това да се разнесе в цялата държава", обяви Стоянова. По думите й това не е важното. "Ние работим в парламентарна република, парламентът не е затворен, но той работи в извънредно положение", посочи Стоянова.

По думите й това означава, че парламентът следва да се събира тогава, когато трябва да се приемат важни решения, касаещи законодателството, касаещи извънредното положение, здравето, живота и материалната част от живота на българските граждани. "Не считаме, че днешното извънредно заседание, посветено на парламентарния контрол, изискано с подписите на колегите от БСП, има такова значение, че да правим подобно събиране на не знаем колко вирусоносители без симптоми", каза тя.

Стоянова коментира, че ГЕРБ няма да се регистрира за заседанието и обясни, че това не означава, че парламентът не работи. По думите и от началото на извънредното положение опозицията е задала над сто въпроса и е получила отговор на всеки един от тези въпроси. Стоянова коментира, че няма как при писмени въпроси и отговори, колегите им от БСП и тяхната лидерка да правят медийните си изяви от трибуната на Народното събрание, но са канени от студията на всички телевизии.

"Не искаме да ставаме съучастници в това една политическа сила и най-вече ръководството на тази политическа сила да използва парламента за личен пиар", коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай