Георгиев: Има обединение на ДСБ, леви и крайнолеви

Провалиха се опитите България да бъде охулена, инициирани от български евродепутати

Георгиев: Има обединение на ДСБ, леви и крайнолеви | StandartNews.com

Провалиха се опитите България да бъде охулена, инициирани от български евродепутати. Дебатът беше балансиран, заяви пред БТВ заместник външният министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев.

Повод е резолюцията за върховенството на закона, която бе дебатирана в ЕП, днес предстои и гласуване на промени в текста, предложени от ЕНП, а окончателният вариант трябва да бъде гласуван в четвъртък.

По думите на Георгиев е блеснала новата коалиция между представителите на ДСБ, на левите и крайно левите. "Докладът е добре балансиран. Той изразява както дефицитни теми, по които трябва да работим, така и отбелязва темите, в които сме постигнали значителен напредък“, коментира той.

"Г-н Борисов и българското правителство са добре познати с решенията, които взимат", настоя Георгиев. Като пример той даде диверсификацията на електроенергията, обновяването на военната техника, вдигането на доходите и други."Много обичам тази теза, когато отидат и си обругаят собствената държава. Когато кажеш, че има проблем, да кажеш, че се търсят решения", коментира Георг Георгиев позицията на евродепутата от ДСБ Радан Кънев.

Относно искането на младежкото ГЕРБ за оставка на соцдепутата Иво Христов, по думите на Георгиев, Христов трябва да поеме отговорност към тези, които е обидил.

„За съжаление г-н Христов демонстрира един доста лош рецидив. Преди няколко години той стана известен с една фраза, в която се визираха 80% от населението, когато той ги нарече дебили. Сега вече виждаме следващата стъпка, когато цялото българско население като инфантилно. От наша гледна точка нито моралът, нито етиката предполагат един народен представител да си служи с такива епитети, защото в случая в тази категория влизат и избирателите а БСП. По тази причина насочихме вчерашния брифинг в тази посока – дали хората от БСП се припознават с думите на своя представител“, посочи Георгиев.

На въпрос дали не е прекалено драстично да се поиска оставка заради думите на Христов, Георг Георгиев посочи: „Примерът, с който разполагаме, изисква именно това. Винаги, когато някой наш представител си е позволявал неподходящи квалификации, винаги е следвало това и то като личен акт“.

„Г-н Христов може би не дължи отговорност пред избирателите на ГЕРБ и Младежкото ГЕРБ, но затова апелирахме към самото БСП – към младежкото обединение, които имат възможност да се дистанцират, когато с някой свой представител не са съгласни“, каза още той.

„Обиди и квалификации, които са от такъв характер, който квалифицира населението по доста циничен начин аз в ГЕРБ не съм наблюдавал. В случая на Иво Христов не говорим за едно изпуснато или извадено от контекст изречение, а говорим за формулировка, която демонстрира теза и тя е обяснена. Звучи много директно и недвусмислено“, допълни той.

„Едно е когато има безадресно говорене по принцип, друго е когато то е концентрирано доста сериозно и когато не следва разкаяние, а е в рамките на една добре защитена теза и той не намира проблема в нея. Той стои зад нея, той я подкрепя и смята, че е правилна. Той вчера не е казал, че Младежкото ГЕРБ е инфантилно. Той говори като цяло за българското население. Нека ние сме катализаторът, който да го накара той да поеме отговорност към тези, които е обидил. Според него това очевидно е подходящо и трябва да продължава да се използва като терминология“, посочи Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай