Гечев: Костов е виновен за РМД-тата

По негово време сделките се правеха с компенсаторки, каза вицепремиерът на Жан Виденов

Гечев: Костов е виновен за РМД-тата | StandartNews.com

Депутатът от БСП Румен Гечев обясни по БНТ как е станала приватизацията и каква е ролята на РМД-тата, които бяха измислени по време на управлението на Жан Виденов, в което той бе вицепремиер.

"Иван Костов промени закона за работническо-мениджърската приватизация, в който имаше условие служител да е работил поне две ли три години в предприятието и ако 50 процента плюс един от служителите са съгласни. Костов направи така, че сутринта в 8.30 да назначат хора на СДС и в 8.32 да започне приватизацията. Премахна се изискването за платежните средства“, каза Гечев.

Той припомни, че в касовата приватизация на Костов се въведе възможността да се използват едни хартийки - компенсаторки, покрай реституцията. Тези компенсаторки увеличиха покупателната мощ на купуващите активи в България държавни фирми 10-15 пъти.

„Тоест, ако номиналът беше 100 лева, те купуваха за 1 лев или 30 ст. този номинал, обаче купуваха активи за 100 лв. Така че Костов промени закона за приватизацията и на РМД- така, че масовата приватизация и целият процес на приватизацията придоби вид на една клоунада, в която стана грабежът, за който всички говорим, смята Гечев като по този начин обори тезата на Костов, че предприятията имали повече пасиви откълкото активи и затова не са били атрактивни.

Дори да е минала давността на някои приватизационни сделки, ако се стигне до разкрития за наличие на престъпление, пак ще е добре, заяви още бившият вицепремиер в кабинета на Виденов. Според него най-добрата сделка в приватизацията е "Соди"-Девня, където 60% от акциите са продадени за 160 милиона щатски долара, от които 150 милиона са били в брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай