Фалконът на трупчета след новата авария (ОБЗОР)

Фалконът на трупчета след новата авария (ОБЗОР) | StandartNews.com

Правителственият Фалкон ще излезе в принудителна ваканция след поредния гаф на борда му. Самолетът е купен през 1998 г. от тогавашния премиер Иван Костов. Командирът броил тогава 42 млн. долара държавни пари за него. Проблеми със стари правителствени самолети имат и другите държавни глави на Балканите.

Поредната авария с правителствения "Фалкон" ще постави машината "на трупчета". Самолетът спира да лети с първите мъже на държавата. Това дадоха да се разбере високопоставени източници, близки до Министерския съвет. Причина за крайната мярка стана последният инцидент с правителствената машина от неделя вечер. Тогава Фалконът с премиера Бойко Борисов на борда излетя от летище Варна, но трите колесника не можаха да се приберат. Затова самолетът кръжа 15-29 минути над морето да изразходва горивото и кацна обратно на летището в морската ни столица.

Транспортният министър Ивайло Московски отсече пред "Стандарт", че този път настоява за обстойна проверка на Фалкона от фирмата производител във Франция "Дасо Авиасион". "Ако производителят не даде някаква гаранция, ще напиша доклад този самолет да бъде сменен", заяви той пред Нова тв. Московски припомни, че вече няколко пъти машината е била на ремонт в Швейцария при оторизирана компания. И допусна, че става дума за дефект, който се появява периодично. Според запознати решението може да бъде смяна на Фалкона с друг или закупуване на нов правителствен самолет. Към момента обаче по-вероятно е държавните ни делегации да пътуват при необходимост с еърбъса. Вариант е и правителственият Ербъс А319 да бъде продаден и да бъде закупена по-малка машина. При всички случаи ще се търсят варианти за оптимизиране на летателните апарати на властта, тъй като и двете машини са от предходни правителства - на Иван Костов и на Тройната коалиция.

Екип от инженери от Авиоотряд 28 направиха тестове на Фалкона на летище Варна. А "след необходимите технически мероприятия за допускането на самолета за изпълнение на техническо прелитане, без пътници", са приземили машината на летище София, което е базово за Авиоотряд 28.

Това е вторият инцидент във въздуха с премиера Борисов на борда само в рамките на няколко месеца. На 11.02.2015 година министър-председателят кацна аварийно в София при полет за Брюксел, където имаше участие на среща на върха на ЕС. Проблем се оказа отворен ляв колесник. Тогава машината кръжа близо час над София, за да изразходва горивото си, защото кацането с подобна авария крие риск от взрив на самолета. След 5 опита Фалконът успя да се приземи.

При аварията в неделя проблем отново се оказаха колесниците, но този път и трите. Борисов приел хладнокръвно новината, че Фалконът отново се налага да кръжи, но този път над Варна, за да изпусне гориво. И само запитал: "Пак ли?". И се поинтересувал кой от колесниците не се е прибрал. А отговорът бил: "Този път трите".

Инженери: Повредата може да е от прегряване

Възможните дефекти в правителствения Фалкон може да са дошли от датчик или от командващ блок, който задава команди към хидравликата на колесника. Това предположиха авиоинженери пред "Стандарт". Те обясниха, че няколко датчика следят за позицията на колесника, както следва: "Отворен" и "Затворен"; "Отключен" и "Заключен". После сигналът от тях се обработва от отделни агрегати. "Най-вероятно причината за аварията е електрическа неизправност, не толкова в хидравликата, защото колесникът видимо се изважда и заключва", коментираха инженерите. По думите им, ако повредата е в обработващия данните компютризиран блок, става дума за нещо елементарно като изгорял транзистор или изсъхнал кондензатор. Тя може да е дошла и от прегряване. Тези авария за често срещано явление. Голяма част от машините имат проблеми с колесниците веднъж-два пъти годишно.

Трети дефект за шест месеца

Ивайло Московски,
транспортен министър

За трети път се появява дефект на правителствения "Фалкон" в рамките на 6 месеца. Самолетът беше в база в Швейцария при оторизираната компания, която го сервизира. Бяха сменени редица датчици и сензори. Проблемът не е механичен и няма нищо счупено на самолета, но електрониката не функционира както трябва и затова не се прибира колесникът. Аварията от неделя вечер се случва за втори път при официален полет в рамките на последните 6 месеца, но иначе при едно от облитанията на екипажа, без на борда на самолета да има пътници, за трети път се е появил дефект. По мнение на специалистите действително електрониката, свързана с колесниците, е слабо място на този тип самолети.
Ако колесникът на самолета не може да се прибере, се налага кацане "по корем" - да не дава Господ да се случва. Тогава се ръси една специална пяна по пистата и се каца "по корем", но се надявам никога да не се случва. Аз съм притеснен от това, че доста често се случва този дефект.

(Пред Нова Тв)

Французите го правят за бизнесмени

Малкият правителствен самолет е колкото луксозен, толкова и неудобен. В салона му се побират едва деветима пасажери. Това го прави нефункционален, когато става въпрос за транспортиране на делегации.

Иначе Фалкон 2000, един от най-успешните модели на френската компания "Дасо Авиасион" в сферата на бизнес авиацията. Представлява двумоторен самолет от бизнес класа за регионални полети. Произвежда се от самолетостроителната компания "Дасо Авиасион" и е летателен апарат от разработената серия "Фалкон бизнес самолети". Оригинална версия е сертифицирана през 1994 г. Самолетът е със специално разработени малки реактивни турбовентилаторни двигатели тип CFE738, вариант CFE738-1-1B, на самолетостроителната фирма от САЩ CFE. Различните му модели могат да превозват от 8 до 19 пътници. Екипажът му е от двама души. Дължината му е 20,23 м. Височината - 7,06 м. А около 7000 км е дължината на полетите, които може да извършва.

Носи Благодатния огън

През последните няколко години премиерът Бойко Борисов разреши за пренасянето на Благодатния огън от Йерусалим за Великден да се използва правителственият самолет "Фалкон". Така църковно-държавна делегация пътува на Велика събота до Израел и каца вечер към 20 часа в София със символа на възкресението. От летището в столицата Благодатният огън тръгва към всички храмове в страната.

Костов го купи за 42 млн. долара

Злополучният правителствен "Фалкон" е бил купен по личното настояване на Иван Костов преди близо 15 години, съобщи ПИК.

Експерти от авиационния бранш припомниха, че през ноември 1998 г. правителството на Командира възлага на тогавашния транспортен министър Вилхелм Краус да вземе самолет с функциите на лаборатория за облитане и ВИП цели. В началото на 1999 г. е сключен договор с френската компания "Дасо интернешъл" за изработката на нов самолет "Фалкон-2000", както и за продажбата и възможността на връщане на стария "Фалкон-50". За последния са платени 12,3 милиона долара. Новият самолет е доставен през юли 2001 г. за 29,3 милиона долара. За двете машини заедно с оборудването и резервните части РВД е трябвало да плати по договора 42 милиона долара. От тях реално са преведени 35.8 милиона долара, сочи доклад на комисия, назначена през 2002 г. от транспортния министър в кабинета на царя - Пламен Петров.

Експерти твърдяха преди 15 години, че към момента на подписването на сделката "Фалкон-2000" заедно с лабораторията струвал на авиационния пазар между 24 и 26 милиона долара.

Към днешна дата малцина разбират защо на Иван Костов му е било нужно да пръсне цели 42 млн. долара от отънелия бюджет на държавата, за да поглези себе си с бутиковата летателна машина. Другата машина на въоръжение в "Авиоотряд 28" - "Ер Бъс", е далеч по-безопасна, но и същевременно голяма, тъй като побира на борда си цели 140 души. Затова и премиерът Бойко Борисов рискува да лети с "Фалкона", който иначе всяка година е преглеждан от инженери в оторизиран сервиз в Швейцария.

Съседите също със стари машини

Балкански държавници отменят визити заради повреди, гърците продадоха техния заради кризата

Съседите ни на Балканите също използват не най-новите модели самолети за правителствените си нужди.
Премиерът на Сърбия също се обслужва от добре познатия и у нас "Фалкон". През април правителственият "Фалкон" с президента Томислав Николич на борда трябваше да се върне принудително в Белград заради проблем с единия от двигателите. Тогава визитата на сръбския държавен глава във Ватикана бе отменена.
В Македония залагат на Learjet 60 за представителните пътувания на първите си мъже. Машината беше закупена през 2005 г. Проблеми със самолета имаше и Никола Груевски през май тази година, след като направи аварийно кацане в Цюрих. Причината беше отново техническа неизправност, която доведе до смущения в налягането на пилотската кабина.
Гърците допреди няколко години използваха по-нов модел "Ембраер", който е 13-местен и идеален за правителствени нужди. Заради кризата обаче южните ни съседи продадоха летателния си апарат. В момента за държавни пътувания се използва единствено американският "Гълфстрийм".

Правителството на Румъния пък още от две години започна да използва граждански полети, вместо да лети с правителствения самолет. През март 2013 г. дори кабинетът в северната ни съседка лиши президента Траян Басеску от персонален самолет и се наложи да замине на церемонията по интронизацията на папа Римски Франциск с рейсов самолет. Преди това румънците използваха стар аероплан още от времето на Чаушеску.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се вози със самолетите на Turkish Airlines. Преди 4 години претърпя сериозен инцидент над сомалийската столица Могадишо. На борда заедно с Ердоган бе и семейството му, а самолетът закачи с едното от крилата си пистата.

Камерън лети с евтина компания

16-годишна британка успя тайно да заснеме с телефона си видео, с което влезе преди дни в световните новинарски емисии - как британският премиер Дейвид Камерън похапва евтин снакс по време на полет с нискотарифна компания. "Премиерът седи три седалки през мен в икономичната класа и яде чипс Прингълс", написа Ашли в Туитър.

Видеото е заснето в самолет, летящ за Португалия. Камерън е бил заедно със своите охранители. Той е пътувал за слънчевата страна за лятната си ваканция.

Цената на снакса на борда на нискотарифната авиокомпания е 1,80 лири, уточняват британските медии.

"Куцото Ту" ядосваше Първанов

Самолетът Ту-154, с който основно летеше президентът Георги Първанов, получи прозвището "Куцото Ту" заради серия инциденти. Прякорът му тръгна още след повреда в колесника при излитане от Кабо Верде през 2005 г. Три години по-късно Ту-154 с Първанов и още 82 души на борда летя от София за Мексико Сити с две междинни спирки - София - Лажес, остров Терсейра, Азорски острови - Бермуда - Мексико Сити. След излитане от летище Лажес носовият колесник не се прибира. Наложи се да се изразходва горивото във въздуха. Тогава дори се прокрадна слух, че самолетът е изчезнал над Бермудския триъгълник. Делегацията ни тогава заедно с държавния глава се прибра в София с летателен апарат на "България Ер".
Първанов имаше проблеми и с правителствения "Фалкон" във Варна, след като машината вместо в средата на полосата застава в десния й край и при ускоряването удря с дясното крило високо около 80 см колче за обозначаване на осветителната система. Крилото се поврежда, но не до такава степен, която да не позволи на самолета да излети.
Със самолета премеждия е имал и настоящият министър на труда Ивайло Калфин, който като външен министър в кабинета "Станишев" трябва да пътува за Брюксел, но Фалконът се поврежда заради нарушена изолация, причинена от влагата.
Цецка Цачева също е имала инцидент с правителствения самолет, когато е била председател на 41-то Народно събрание. Половин час преди излитането на Цачева през 2013 г. за Израел е открита повреда в предния колесник на самолета. Надежда Михайлова е претърпяла инцидент с Фалкона през 1998 г. като външен министър и вместо в Брюксел, машината кацнала принудително в Пловдив заради повреда в уреда за измерване на скоростта. Авиопремеждия имал и Иван Костов. На летището в Брюксел местните служби повредили возещия го Ту-154. Корпусът на самолета се оказал пробит от подвижната стълба за слизане и кацане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай