Ето го вторият бг политик в Досиетата "Пандора"

Николай Младенов регистрирал е офшорка на Сейшелите през 2013 г., бил забравил за нея

Ето го вторият бг политик в Досиетата "Пандора" | StandartNews.com

Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в досиетата "Пандора", съобщи bird.bg. 

Бившият военен и външен министър е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема този пост на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, коментира Младенов пред bird.bg.

На въпрос за несъответствието в датите на назначението му в ООН и регистрацията на фирмата Младенов заяви, че не може да си спомни как точно е протекъл процесът, но каза, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

От информацията в Досиетата "Пандора" се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай